Sectorul minier și utilajele învechite în atenția deputatului USR Cristina Prună. Condițile grele de muncă cu care se confruntă angajații din sistemul minier, atât din Complexul Energetic Hunedoara cât și cei de la Complexul Energetic Oltenia, l-au făcut pe deputatul USR, care este și membru în comisia de energie, să își îndrepte atenția către aceste zone mono industriale. Problema cea mai mare o reprezintă utilajele învechite care deservesc extracției cărbunelui, de cele mai multe ori acestea au cauzat adevărate tragedii.
„Cărbunele românesc este exploatat cu „tehnologie” veche de peste 40 de ani. Utilajele sunt uzate fizic și moral și au un randament foarte scăzut. În multe cazuri, ca să poată munci, minerii vin chiar și cu scule de acasă. Pentru a face economii, rigurozitatea proceselor de producție a avut de suferit. Înainte, se făceau stocuri mai mari de cărbune, dar ele fie se degradau și nu mai puteau fi folosite, fie se autoaprindeau. Pentru a elimina costurile de depozitare și de stivuire, în timp, cantitățile de cărbune stocat s-au diminuat. În loc ca banii economisiți să fie folosiți în interesul acestor companii, în schimb, mineritul românesc a fost muls de bani de tot felul de cercuri de interese. Echipamentele de protecție folosite de mineri sunt incomode, sunt printre cele mai ieftine, și mai rău îi încurcă decât să îi ajute. De multe ori se întâmplă ca ei să nu beneficieze nici măcar de hârtie igienică sau de săpun, lucruri de neconceput, astăzi, la locul de muncă”, a declarat Cristina Prună deputat USR.
Mai mult decât atât aceasta afirmă că platforma regiunilor carbonifere în tranziție care a fost lansată în anul 2017 este foarte benefică zonelor precum Valea Jiului pentru că finanțează proiecte pentru tranziția către o energie nepoluantă.
„Platforma regiunilor carbonifere în tranziție a fost lansată de Comisia Europeană încă din decembrie 2017. Este o inițiativă europeană care își propune să finanțeze proiecte în zonele carbonifere din Europa care trec prin tranziția către energie nepoluantă. Fondurile alocate vor fi stabilite în cadrul următorului buget UE și este posibil să fie consistente. Valea Jiului este deja parte din această platformă. În februarie 2018, i-am adresat o scrisoare comisarului european pentru energie și climă, Miguel Arias Canete, pentru ca acest lucru să se întâmple. De aici încolo, guvernul, primăriile și comunitățile locale din Valea Jiului trebuie să lucreze împreună pentru a veni cu propuneri viabile de proiecte”, a mai precizat deputatul.
În momentul de față Complexul Energetic Hunedoara se află în insolvență iar începutul anului 2020 i-a prins pe energeticienii din cadrul CEH fără drepturile salariale prevăzute în contractul de muncă.