Primarul din Petroșani, Tiberiu Iacob Ridzi, a fost singurul reprezentant al României la „Towards a Green Economy – Exchange of experiences of European coal regions” din Polonia. Acesta a subliniat faptul că există o mare oportunitate pentru România – și în special pentru Valea Jiului – de a beneficia de 1 miliard de euro în următorii 7 ani.
Totul depinde de guvern, de autoritățile județene și cele locale pentru o reușită.
“Este nevoie de multă muncă, de proiecte viabile și tenacitate, de oameni foarte bine pregătiți care să lucreze în această zonă a atragerii de fonduri europene. Personal, știu ce am de făcut. Am inițiat deja demersuri în acest sens, iar Petroșaniul – și Valea Jiului implicit – poate fi un exemplu de bune practici și pentru alte zone din România în ceea ce privește tranziția de la cărbune și transformarea zonelor monoindustriale”, a ținut să precizeze Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petroșani.
Edilul din Petroșani le-a împărtășit participanților problemele sociale și nu numai cu care se confruntă Valea Jiului. La conferință a fost și președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
” Putem împărtăși cu dumneavoastră provocările procesului de decarbonizare și vă pot prezenta experiența Văii Jiului, o regiune care a avut mult de suferit din cauza procesului de dezindustrializare de după 1989. Procesul de închidere a minelor a fost însoțit de numeroase disponibilizări. Între 1997 și 1998 au fost disponibilizați undeva la 20 de mii de mineri, care au primit salarii compensatorii, bani cu care mulți dintre ei nu au știut ce să facă. Nu i-au investit în afaceri care să le asigure vitorul. Dacă în 1989 erau undeva la 60 de mii de mineri, astăzi mai sunt în jur de 3500. Alte 20 de mii de persoane din sectoare legate de minerit și-au pierdut locurile de muncă. Putem spune că numărul celor care și-au pierdut locurile de muncă ca urmare a tranziției începută în 1990, depășește în acest moment 80 de mii de persoane. Vă voi prezenta efectele imediate ale acestei tranziții injuste. O masivă creștere a persoanelor asistate social, o creștere a șomerilor și inracțiunilor. Pe termen mediu și lung, efectele sunt depopularizarea, migrarea tinerilor în afară sau în marile orașe. Mulți copii sunt separați de părinții care lucrează peste hotare. La acest moment sunt 120 de mii de copii ai căror părinți lucrează peste hotare. S-au închis șoli și grădinițe. Împărtășesc toate acestea cu dumneavoastră nu să vă șochez, ci pentru a preveni ca aceste greșeli să se întâmple în alte regiuni din Europa și pentru a încerca, cu ajutorul Comisiei Europene, să găsim soluții pentru a remedia situația din Valea Jiului”, a spus Tiberiu Iacob Ridzi, la Katowice.
La Polonia, în Katowice are loc zilele acestea un congres pe tema tranziției juste a zonelor carbonifere.