Managerul militar al SJ Deva: ”Toţi suntem ca nişte nou-născuţi în faţa acestui virus”. Medicul militar specialist în boli infecțioase, managerul Spitalului Județean de Urgență Deva, susține că ”toţi suntem ca nişte nou-născuţi în faţa acestui virus”.
Spitalul Județean de Urgență Deva este cea de-a doua unitate medicală preluată de armată. Unitatea medicală se confruntă cu probleme din cauza pandemiei de coronavirus. Aici a fost numită o conducere militarizată.
Lt. cl. dr. Constantin Vlase, noul manager militar al unității medicale a relatat ce a găsit la Spitalul Județean de Urgență Deva.
“Punctul meu de vedere este că Spitalul din Deva are şi capacitatea necesară să monitorizeze şi să îngrijească astfel de pacienţi, numai că ei, nefiind desemnaţi anterior ca un spital strict COVID, a trebuit din mers să desfiinţăm lucrurile care erau după vechea procedură, jumătate de spital COVID, jumătate de spital non-COVID. Dar momentan lucrăm, reconfigurăm circuite, strângem pacienţii în locuri bine stabilite pentru eficientizarea şi în primul rând protecţia personalului medico-sanitar care se află carantinat de aproape două săptămâni de zile în această instituţie”, a spus lt. cl. dr. Constantin Vlase într-un clip postat de Ministerul Apărării Naționale.
Acesta subliniază că spitalul nu a devenit o cazarmă, odată cu impunerea conducerii militare.
„Spitalul nu este sub nicio formă transformat într-o cazarmă. Noi am preluat această funcție de conducere în mod faptic nu și scriptic, în sensul că nu se poate ca într-o perioadă de o oră două să preiei toată instituție. Practic a fost o predare primire între cei care au fost în funcție și mine care ulterior va descoperi pe parcurs toate lipsurile sau plusurile. Cei care au fost înaintea mea, nu este datoria mea să judec dacă au făcut bine sau nu au făcut bine, dar în momentele astea sunt în continuare alături de mine pentru că sunt carantinați și consider că beneficiez de sprijinul lor și consider că este foarte important să alături de mine”, a afirmat acesta.
Prioritatea conducerii militare este restabilirea ordinii la Spitalul Județean de Urgență Deva.
”Grija mea cea mai mare este să fiu în măsură să fac această conexiune cu personalul medico-sanitar care urmează să intre din nou la serviciu începând cu data de luni, să evităm ca virusul să găsească o altă breşă. Pot să spun că recomandarea mea în situaţii de genul ăsta şi în situaţia din toată ţara, adică situaţia de urgenţă, implică cel puţin rigurozitatea şi seriozitatea caracteristice militarilor”, a punctat Vlase şi a adăugat că orice abatere de la reguli este un punct slab. Sunt reguli în lupta cu acest virus. Singura noastră şansă este respectarea regulilor (…). Toţi suntem ca nişte nou-născuţi în faţa acestui virus”, a mai spus sursa citată.
Constantin Vlase spune că până în acest moment personalul medical de la spitalul din Deva nu a abandonat lupta cu coronavirusul. În plus, a găsit aici oameni dedicați cauzei.
„Până în momentul de față nu am văzut personal medico-sanitar care să fi rupt lupta, așa cum spunem noi militarii. Un moment puțin mai dificil de manageriat se va întâmpla când noi vom trebui să facem acest switch. Adică personalul care urmează să înceapă de luni activitățile curente ale spitalului privind îngrijirea pacienților care se află momentan în spital și care au fost parte din ei dispuși în izolare la domiciliu. Trebuie să stabilim o cale de comunicare între cei aflați aici și cei care vor fi acasă pentru că nu va putea fi efectuată o predare-primire așa cum se face și la militari și la personalul medical, față în față, vorbind de caz, despre fiecare particularitate a cazului și neapărat împărtășirea experienței a celor aflați în carantină”, a mai spus lt. cl. dr. Constantin Vlase, noul manager al SJU Deva.
Noul manager al SJU Deva are și un mesaj pentru deveni. Trebuie respectate regulile.
„Medic sau militar, militar sau medic. Recomandarea mea în astfel de situații implică cel puțin rigurozitatea și seriozitatea caracteristică militarilor. În momentul în care avem de-a face cu orice instituție care se află carantinată, asta înseamnă că așa cum suntem noi obișnuiți militarii în cazarmă, să ne desfășurăm activitățile conform celor primite pe trasee sigure(..)Locuitorilor municipiului Deva pot să le transmit și să le asigur că atât timp cât stă în putința noastră că singura șansă este respectarea regulilor. Toți trebuie să fim conștienți că cea mai mică breșă în nerespectarea acestor reguli, virusului va găsi această breșă și noi vom fi vulnerabili. Toți suntem expuși. Toți suntem ca un nou-născut în fața acestui virus”, a mai spus lt. cl.dr. Constantin Vlase.
Locotenent-colonelul medic Constantin Vlase, director medical al Spitalului Militar de Urgență „Aristide Serfiodi” din Galați, este medic specialist în boli infecțioase și a executat, ca medic militar, două misiuni în teatrul de operații Afganistan, anunță Ministerul Apărării Naționale.