Din 1941 stația meteo din Parâng măsoară temperaturile. Stația meteorologică din Parâng indică vremea din anul 1941. Stația meteorologică Vârful Parâng situată în Carpații Meridionali, grupa muntoasă Parâng-Șureanu-Lotru, este o stație de munte, fiind amplasată în Munții Parâng la altitudinea de 1548, în cadrul domeniul schiabil Parâng.
Stația meteorologică Parâng se află la 50 de km de Munții Retezat, pe direcția V, la 20 de km de Vârful Straja pe direcția SV și la 10 km de orașul Petroșani (V), accesul făcându-se dinspre Petroșani pe șoseaua asfaltată, până la stația de îmbarcare a telescaunului, până la cota 1635m.
Stația meteorologică Parâng a luat ființă în anul 1941, face parte din fluxul meteorologic national și este gospodărită de Centru Meteorologic Regional Oltenia.
”Între 1967-1994 s-a folosit o stație automată construită în cadrul Institutului Meteorologic, amplasată pe Vârful Parângul Mic (2074m), măsurând urmatorii parametrii meteorologici: temperatura aerului, umezeala relativă, presiunea atmosferică, direcția și viteza vântului. Din anul 1941 până în prezent stația meteorologică a avut 3 amplasamente: 1941 – 1962 – stația se afla pe actuala cladire a ocolului silvic, (de la pilonul 17 telescaun, se mergea pe un drum forestier în jur de 30 de minute); 1962 – 1964 – stația este mutată în locul unde, in prezent este stația de telescaun nou (lângă “Căsuța din povești” construită în 1960 și mistuită de flăcări în anul 2006). Tot atunci se ia decizia de a se reloca stația. 1964 – prezent – stația este din nou mutată, amplasarea ei se face pe locul unei foste stâne, denumită “Stâna lui Iocan””, arată Administrația Națională de Meteorologie.
În anul 2002 s-a montat stația automată Vaisala și s-a dat în folosință, pentru efectuarea de observaţii şi măsurători meteorologice complexe, trasmițând astfel, în permanență, valori ale parametrilor meteorologici: temperatura și umezeala relativă a aerului, presiunea atmosferică, direcția și viteza vântului, cantitatea de precipitații.
Începând cu anul 2018 până în prezent, stația meteorologică este inclusă în programul național de nivologie; se fac observații și măsurători nivometeorologice pe perioada sezonului rece.
Stația meteorologică Parâng se caracterizează printr-o climă montană mai blandă, caracteristic munților mijlocii. Temperatura medie anuală rămâne pozitivă: 6-0˚ C și cu precipitații cuprinse între: 800-1200 mm, climatul fiind favorabil dezvoltării vegetației. Sezonul rece se întinde pe o perioadă de aproximativ 8 luni, din octombrie până în mai, de obicei cu zăpadă persistentă în zonele înalte. În sezonul cald alternează perioadele umede cu perioadele uscate, favorabile drumeției.
Primăvara, temperatura este de 2-4 0C mai scazută decat toamna, ca urmare a marelui consum de caldură necesar topirii zăpezii. Durata de strălucire a soarelui ajunge la 1700-1800 ore pe an. Vânturile dominante sunt cele de nord-vest, iar adesea se resimte foehn-ul, care provoacă unele avalanșe.