CEH, companie cu ecuații necunoscute Ministerul Economiei nu știe ce salariu are directorul general al CEH. Ministerul Economiei nu cunoaște care este salariul directorului general al Complexului Energetic Hunedoara, Samuel Dioane. Mai mult, ministerul de resort, unic acționar al societății energetice, se confruntă cu multe ecuații în ceea ce privește Complexul Energetic Hunedoara. Sau, în unele cazuri sunt invocate clauze de confidențialitate.
Cristian Resmeriţă, senator PSD, a vrut să afle care sunt veniturile celor din conducerea Complexului Energetic Hunedoara. Numai că răspunsul oferit de Ministerul Economiei ridică o serie de întrebări. Sunt multe necunoscute la care ministerul nu are răspuns.
Despre veniturile conducerilor Complexului Energetic Hunedoara s-a vorbit de la înfiinţarea societăţii. Veşnic sumele de bani încasate de directori, dar şi de membrii Consiliului de Administraţie au fost în atenţia opiniei publice.
În ceea ce privește salariul lui Samuel Dioane, ministerul nu știe ce venituri a încasat directorul general în lunile în care în țara noastră a fost instituită starea de urgență din cauza pandemiei de coronavirus.
”MEEMA, în calitate de acționar unic la Societatea Complexul Energetic Hunedoara SA, în insolvență, nu deține informații cu privire la veniturile nete încasate de directorul general Samuel Dioane, pentru lunile martie și aprilie 2020”, arată Ministerul Economiei în răspunsul oferit lui Cristian Resmeriță.
Senatorul a vrut să afle date și despre veniturile lui Cristian Roșu, administrator special al CEH. În acest caz, ministerul a invocat clauzele de confidențialitate.
”Dl. Cristian Roșu a fost desemnat în calitate de administrator special în insolvență prin Ordinul ministrului economiei, energiei și mediului de afaceri nr. 202/25.11.2019 și conform prevederilor legii insolvenței își desfășoară activitatea sub supravegherea administratorului judiciar provizoriu Expert Insolvență SPRL, desemnat de judecătorul sindic și confirmat de creditorii societății în Adunarea Creditorilor din data de 25.02.2020. Administratorul special în insolvență este obligat să reprezinte, în procedura insolvenței, interesele Societății Complexul Energetic Hunedoara SA și ale unicului acționar al acestuia, Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de afaceri, acționar în numele statului român și să participe la procedură în conformitate cu cadrul legal aplicabil procedurii de insolvență, precum și cu prevedeerile Contractului de mandat semnat cu mandatarul. Având în vedere că acest contract are clauze de confidențialitate, nu pot fi furnizate informații cu privire la remunerația administratorului special în insolvență”, arată ministerul.
Potrivit unui document publicat în Buletinul Procedurilor de Insolvență, la începutul anului, “atabilirea remunerației administratorului special și sursa plății acestuia”, cu votul acționarului unic se stabilește remunerația brută a administratorului special, pentru perioada în care este menținut dreptul de administrare al debitoarei, în cuantum de trei ori media pe ultimele 12 luni a câștigului salariat mediu brut lunar pentru activitatea desfășurată conform obiectului principal de activitate înregistrat de societate, la nivelul de clasă conform clasificației activităților din economia națională, comunicat de Institutul Național de Statistică anterior numirii. Sursa plății remunerației administratorului special este bugetul de privatizare al Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, aprobat conform prevederilor legale în vigoare”.
Onorariul administratorului judiciar a provocat rumoare. 30.000 de euro/lună+TVA a fost onorariul stabilit și rămas definitiv.
”Prin sentința nr. 601/F/2019 pronunțată în data de 14.11.2019 judecătorul sindic a desemnat firma Expert Insolvență SPRL în calitate de administrator judiciar provizoriu al debitorului Societatea Complexul Energetic Hunedoara SA. În Adunarea Creditorilor Societății Complexul Energetic Hunedoara SA din data de 25.02.2020, potrivit atribuțiilor exclusive conferite de Legea nr. 85/2014 adunării creditorilor, aceasta a confirmat Expert Insolvență SPRL în caliratea de administrator judiciar și i-a stabilit onorariul lunar de 30.000 euro+TVA.Prin încheierea din 27.02.2020, Tribunalul Hunedoara a luat act de confirmarea administratorului judiciar și a onorariului acestuia, încheierea fiind definitivă. Conform Raportului de activitate al administratorului judiciar publicat în Buletinul Procedurilor de Insolvență (…), din cauza dificultăților financiare cu care s-a confruntat Societatea Complexul Energetic Hunedoara, onorariul cuvenit Expert Insolvență SPRL pentru lunile ianuarie – aprilie 2020, nu a fost plătit”, arată ministerul Economiei.
În lunile în care în România a fost decretată starea de urgență, angajații Complexului Energetic Hunedoara au fost trimiși în șomaj tehnic, în baza unui program stabilit de societate. Ministerul nu știe dacă directorul general a beneficiat de aceleași prevederi, iar în cazul administratorului special situația diferă.
”Nu deținem informații din care să reiasă dacă dl. Director general Dioane a fost sau nu în șomaj tehnic în perioada martie-aprilie 2020. Dl. Cristian Roșu, administratorul special în insolvență, este reprezentantul Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de afaceri, în baza contractului de mandat. Așa cum am menționat anterior, administratorul special în insolvență își exercită atribuțiile conform prevederilor Legii insolvenței nr. 85/2014 și ale contractului de mandat încheiat cu Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de afaceri. În perioada menționată, la atribuțiile din contract s-au adăugat și cele instituite ca urmare a stării de urgență și ulterior de alertă”, mai notează ministerul.
Cele două luni, respectiv martie şi aprilie la care face referire senatorul Cristian Resmeriţă sunt legate de trimiterea în şomaj tehnic a salariaţilor Complexului Energetic Hunedoara ca urmare a izbucnirii pandemiei de coronavirus.