Organizarea centrelor de vaccinare anti-COVID intră în sarcina financiară a primăriilor. Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Cseke Attila, a declarat că nu are în bugetul ministerului prevăzute fonduri pentru o eventuală finanţare a organizării centrelor locale de vaccinare anti-COVID-19, pentru că nu există buget aprobat pe 2021.
Cseke Attila a făcut referire la o declarație a ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu, care sa afirmat că Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) este un partener instituţional care discută direct cu autorităţile publice locale atunci când există o nevoie de finanţare la nivel local şi că este unul dintre ministerele avizatoare în cazul ordonanţei privind organizarea centrelor de vaccinare.
“(…) Nu avem Legea bugetului de stat aprobată. Cheltuieli cu această destinaţie de vaccinare, în mod logic, nu puteau fi prevăzute anul trecut, pentru că anul trecut în ianuarie nu eram în această situaţie de pandemie”, a spus ministrul Dezvoltării, într-o emisiune la B1 TV.
Potrivit acestuia, se caută soluţii pentru ca finanţarea dotării centrelor de vaccinare să se facă cu fonduri de la Bucureşti, pentru a nu fi acoperite de autorităţile locale.
“Autorităţile locale trebuie să aibă siguranţa că aceste cheltuieli – care pot fi nu puţine, mai ales cu dotarea acestor cabinete, pentru că vorbim de ceva nou, nu vorbim de ceea ce există şi putem să le relocăm – vor fi asigurate din diverse surse, dar ele vin din partea statului”, a precizat ministrul.
El a subliniat că în cazul centrelor de vaccinare din interiorul spitalelor finanţarea se face de la bugetul de stat prin transfer la Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, având în vedere că şi medicii sunt plătiţi astfel.
Astfel, fiecare administrrație locală pe raza căreia funcționează un centru de vaccinare anti-COVID a gestionat situația cum a putut mai bine. Pe alocuri s-au montat plăci de OSB pe post de delimitatoare, iar în alte locuri, edilii au cumpărat paravane medicale.