CJ Hunedoara invită hunedorenii la o consultare publică pe tema tranziției juste. Comisia Europeană a adoptat, la data de 11 decembrie 2019, o comunicare privind Pactul ecologic european, în care își prezintă foaia de parcurs către o nouă politică de creștere pentru Europa. Această politică de creștere se bazează pe obiective climatice și de mediu ambițioase și pe procese participative, care reunesc cetățenii, orașele și regiunile în lupta împotriva schimbărilor climatice și pentru protecția mediului. În concordanță cu obiectivul realizării neutralității climatice a UE până în 2050 într-un mod eficient și echitabil, Pactul ecologic european (PPE) a propus un Mecanism pentru o tranziție justă, care include un Fond pentru o tranziție justă, pentru a nu lăsa pe nimeni în urmă.
În acest sens, Comisia Europeană pune la dispoziție prin Fondul pentru o tranziție justă aproximativ 2,2 miliarde de euro (pentru 6 județe afectate de tranziție, inclusiv Hunedoara) în vederea finanțării de proiecte menite să atenueze impactul economic și social generat de tranziția către neutralitatea climatică a activităților de extracție a combustibililor fosili solizi.
”Consiliul Județean Hunedoara are rolul de coordonator în procesul de elaborare al Planului Teritorial pentru o Tranziție Justă (PTTJ), document ce va sta la baza accesării finanțărilor acordate prin Fondul pentru o Tranziție Justă. În prezent PTTJ se află în proces de elaborare, respectiv la stabilirea potențialului de diversificare economică și oportunitățile de dezvoltare. Intenția instituției noastre este de a construi o bază solidă în elaborarea PTTJ-ului pentru județul Hunedoara, astfel că facem un apel către toți factorii implicați să adere la acest demers, care la această dată constituie o sursă certă de finanțare a investițiilor care vor asigura viitor economic și social al județului Hunedoara. Având în vedere deschiderea către noi tipuri de activități economice pe care o are mediul privat din județ, Consiliul Județean Hunedoara pune la dispoziție chestionarul atasat, în vederea centralizării ideilor de afaceri care pot fi dezvoltate, utilizând fondurile puse la dispoziție prin Fondul pentru o Tranziție Justă”, arată CJ Hunedoara.
Mecanismul pentru o tranziție justă se va axa pe regiunile și sectoarele cele mai afectate de tranziție, având în vedere dependența lor de combustibilii fosili, sau procesele industriale cu emisii ridicate de gaze cu efect de seră. Unele sectoare vor cunoaște un declin, înregistrând o reducere ireversibilă a producției economice și a nivelurilor de ocupare a forței de muncă pentru activitățile economice cu niveluri ridicate de emisii de gaze cu efect de seră sau care se bazează pe producția și utilizarea combustibililor fosili, în special a cărbunelui, în timp ce alte sectoare cu niveluri ridicate de emisii de gaze cu efect de seră, pentru care pot fi găsite alternative tehnologice la procesele cu intensitate mare a carbonului, în vederea menținerii producției economice și a creșterii nivelului de ocupare a forței de muncă, vor trebui să treacă printr-o transformare.
Mecanismul pentru o tranziție justă va veni în completarea contribuției substanțiale a bugetului UE prin toate instrumentele relevante în mod direct pentru tranziție, în special Fondul european de dezvoltare regională („FEDR”) și Fondul social european Plus („FSE+”).
Obiectivul acestui Mecanism constă, astfel, în sprijinirea investițiilor necesare pentru a ajuta teritoriile în care efectele negative ale tranziției sunt cele mai pronunțate la nivel economic și social, în vederea combaterii și atenuării disparităților regionale.
Teritoriile vizate includ, în primul rând, regiunile carbonifere, care vor fi cel mai afectate de PEE, dar și alte regiuni intens industrializate care vor face obiectul transformării proceselor industriale având ca obiectiv o tranziție reușită.