Salariile plătite din fondul de garantare vor fi egale cu 4 salarii medii brute pe economie. Guvernul a adoptat proiectul de hotărâre pentru modificarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 200/2006 privind constituirea şi utilizarea Fondului de garantare pentru plata creanţelor salariale, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1850/2006.
Mai exact, documentul menționează faptul că în cuprinsul anexei nr. 3, sintagma „3 salarii medii brute pe economie, pentru fiecare salariat“ se înlocuieşte cu sintagma „4 salarii medii brute pe economie, pentru fiecare salariat“.
În luna februarie, după protestul minerilor, Guvernul a găsit soluția temporară pentru achitarea unei părți din salariile restante.
Săptămâna trecută, Raluca Turcan a menționat că ajutorul se acordă pentru a acorda un răgaz societății să aplice planul de redresare pregătit de Ministerul Energiei.
”După cum bine cunoașteți, Ministerul Muncii a sprijinit deja minerii din Valea Jiului prin plata plăților sau salariilor restante și a altor facilități. Această plată s-a realizat pentru trei luni. Am extins această perioadă în care ministerul și guvernul sprijină minerii din Valea Jiului până când intră în vigoare planul de redresare economică a zonei pregătit de Ministerul Energiei. Sprijinul financiar de până acum este de aproximativ 43 de milioane de lei. S-a derulat în trei tranșe cu câte șase etape, avans și lichidare. Ordonanța de astăzi permite plata ultimei etape din a treia tranșă și, de asemenea, prelungim pentru încă o lună cu o valoare de aproximativ 12 milioane de lei”, a spus Raluca Turcan, ministrul Muncii.
Documentul adoptat de Guvern mai menționează și modalitatea de calcul pentru plata salariilor.
”“Art. 14 – (1) În cazul în care cuantumul creanţelor salariale aferente unui salariat, care rezultă din situaţia prevăzută la art. 10 alin. (1) lit. c), este mai mic de 4 salarii medii brute pe economie, cuantumul creanţelor salariale suportate din Fondul de garantare va fi egal cu cel evidenţiat în situaţia prevăzută la art. 10 alin. (1) lit. c). (2) În cazul în care cuantumul creanţelor salariale aferente unui salariat, care rezultă din situaţia prevăzută la art. 10 alin. (1) lit. c), este mai mare de 4 salarii medii brute pe economie, cuantumul creanţelor salariale suportate din Fondul de garantare va fi egal cu 4 salarii medii brute pe economie.””, mai arată documentul.