Ministerul Mediului cere măsuri pentru stoparea poluării la termocentrala Mintia. Termocentrala Mintia nu respectă condițiile de mediu. Acum circa o lună de zile, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat, marți, că există o procedură de infringement declanșată de Comisia Europeană, care vizează inclusiv Termocentrala Mintia. De asemenea, Ministerul Mediului solicită măsuri clare pentru stoparea fenomenului de poluare.
”Prin adresa nr. 12155/28.04.2021 Ministerul Energiei ne-a comunicat adresa nr. 129258/08.04.2021 a Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor și a solicitat administratorului special și administratorului judiciar întreprinderea măsurilor necesare pentru stoparea poluării și punerea în conservare în siguranță a termocentralei Sucursalei Electrocentrale Mintia raportat la riscul iminent privind sesizarea de către Comisia Europeană a CJUE și stabilirea de sancțiuni pecuniare în sarcina Statului Român pentru funcționarea termocentralei cu încălcarea legislației UE”, arată raportul administratorului judiciar al CEH.
Termoncetrala de la Mintia a fost mai mult oprită în acest an. Lipsa cărbunelui a fost principalul motiv pentru care termocentrala de pe Mureș nu a funcționat
”Termocentrala de la Mintia(…) Ministerul Mediului a primit o notificare de la Comisia Europeană în care alături de Mintia, CET Govora, CET Galați, dacă nu mă înșel, sunt notificate în procedură de infingement pentru emisiile poluante. Termocentrala Mintia nu și-a făcut desulfurarea și practic suntem somați dacă nu vom ajunge la Curtea de Justiție, ca termocentrala să nu mai funcționeze”, a declarat, în urmă cu o lună, ministrul Energiei, Virgil Popescu.
Un raport al Greenpeace din anul 2019, arăta că termocentrala de la Mintia este una din cele mai poluante, iar rezultatele indică aproximativ 120 de decese premature pe an, conform raportului “O evaluare integrată a impactului emisiilor de la termocentrala pe bază de cărbune Mintia din România asupra calității aerului și sănătății”.
Termocentrala Mintia funcționează în prezent fără o autorizație integrată de mediu și fără instalații de reducere a poluării (desulfurare) necesare pentru a fi autorizată, aceasta reprezentând o sursă importantă de poluare a aerului în România, cu potențiale efecte semnificative asupra comunităților și ecosistemelor din jur.