Liceul Tehnologic Lupeni, așa cum se numește astăzi, a aniversat 100 de ani de existență. În acest secol, 25.000 de elevi au trecut pragul unității de învățământ. Începutul învăţământului în oraşul Lupeni este strâns legată de deschiderea şi dezvoltarea minelor de cărbuni, îndeosebi în a doua jumătate a secolului al XIX – lea.
În calitatea sa de gazdă, directorul unităţii de învăţământ, Aura Bucur, a ţinut să le mulţumească celor prezenţi că au ţinut să fie alături de elevii şi cadrele didactice lupenene, la marea sărbătoare a liceului.
”Din 1948 se transformă în școală medie de cărbune. În 1952 s-a mutat în acest edificiu. În anul 1963 a fost creată școala de maiștri mineri și a luat ființă Grupul Școlar Minier. La acel moment era un efectiv de 1200 de elevi”, a ținut să precizeze Aurelia Bucur – director.
La Lupeni a fost atestată documentar înfiinţarea Şcolii profesionale comunale în data de 15 martie 1921, tot pe baza Legii din 1884. Anul 1921 este un an memorabil pentru elevii şi profesorii unității de învățământ, deoarece, în acest an ia fiinţa prima şcoală pregătitoare de muncitori calificaţi in diferite meserii, cu planuri de învăţământ, cu programe şcolare, cu manuale ce urmăreau realizarea unor idealuri nobile. Şcoala a fost înfiinţată de Consiliul Comunal, fiind cerută de dezvoltarea industriei, a societăţii româneşti
Primarul municipiului Lupeni, Lucian Resmeriță, a urmat cursurile liceale la Liceul Tehnologic din Lupeni. Acesta își amintește, cu drag, de perioada de licean.
”25.000 de elevi au trecut prin această școală. Ați reușit să ne dați speranțe. Eu sunt profesor, iar acest lucru vi se datorează, în mod deosebit, dumneavoastră, dascălilor de aici. Pentru mine, școala reprezintă pilonul unei societăți. Societatea este dezvoltată cu ajutorul profesorilor. Prin eforturile pe care le-ați făcut, rezultatele sunt de neegalat. Ați reușit să faceți pentru comunitatea noastră ceea ce nu a făcut nimeni”, a spus Lucian Resmeriță, primarul municipiului Lupeni.
Liceul lupenean se poate mândri cu o carte de vizită impresionantă, care cuprinde deopotrivă generaţii mai vechi sau mai noi de cadre didactice, foşti sau actuali elevi, comunitatea locală, fără de sprijinul căreia această unitate nu s-ar fi putut dezvolta, mare parte din proiectele derulate sau care se vor derula în viitor, fiind aprobate de Consiliul local Lupeni.