Deficit de medici de familie la Petroșani. În cursul acestei zile Adrian David, președintele Casei de Asigurări de Sănătate Hunedoara, Andreea Ulița-Sînjoan președintele Colegiului Județean al Medicilor Hunedoara și Tiberiu Iacob Ridzi primarul municipiului Petroșani au avut o întâlnire cu toți medici de familie din Valea Jiului pentru a identifica soluții în criza medicilor de familie. În acest moment municipiul Petroșani de apropie de un deficit de nouă medici de familie. Mulți dintre aceștia s-au pensionat.
”Este cunoscut faptul că mai mulți medici de familie au încetat acordul cu Casa de Sănătate, ieșind la pensie, și un număr semnificativ de persoane au rămas sau vor rămâne în curând fără asistență medical primară. Din acest motiv avem o ședință de lucru cu toți medicii de familie din Valea Jiului. Ne propunem să găsim o soluție comună pentru a putea fi preluați în cel mai scurt timp posibil toți cei care au rămas fără medic de familie. Vom culege date de la nivelul fiecărui cabinet de medicină de familie și vom vedea disponibilitatea de a prelua un anumit număr de pacienți de către medicii care o pot face, pentru că sunt destui medici care au sub numărul optim de asigurați în observație. Vom pune la dispoziție, atât noi Casa de Asigurări de Sănătate Hunedoara cât și Primăria Municipiului Petroșani, un număr de telefon pentru a-i îndruma pe cei care au nevoie de asistență. Aici intră persoanele care au nevoie de o adeverință sau care nu știu procedurile. În viitorii ani această problemă se v-a acutiza pentru că marea majoritate a medicilor de familie au peste 65 de ani și vom avea un deficit uriaș în următorii cinci sau zece ani. Din păcate specializarea de medic de familie nu este foarte atractivă pentru tinerii medici. Este nevoie de cooperare pentru aducerea de modificări legislative și la nivel contractual astfel încât să putem depăși această problemă care este una deosebit de serioasă”, a declarat Adrian David președintele Casei de Asigurări de Sănătate Hunedoara.
Primarul municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob Ridzi, atrage atenția că sunt aproape 6000 de persoane care vor rămâne descoperite în ceea ce înseamnă asistența medicală primară. Mai mult decât atât acește persoane nu vor avea de unde să își scoată biletele de trimitere sau rețetele medicale.
”Avem o situație destul de complicată la Petroșani pentru că sunt mai mulți medici de familie care cu data de 1 iulie se vor pensiona și sunt aproximativ 6000 de persoane care vor rămâne fără asistență medicală primară. Trebuie să vedem cum putem face ca aceste persoane care au rămas fără medici de familie să poată fi redirecționați către ceilalți medici de familie din municipiul Petroșani. Sunt foarte multe persoane care au venit la mine și mi-au sesizat că au rămas fără medic de familie, neputând lua bilete de trimitere și de a beneficia de alte documente”, a declarat Tiberiu Iacob Ridzi primarul municipiului Petroșani.
Președintele Colegiului Județean al Medicilor Hunedoara, Andreea Ulița-Sînjoan, spune că în prezent în județ există un deficit mare de medici de familie. 38 de medici în mediul urban și 8 medici în mediul rural. Aceasta mai spune că tinerii medici nu prea sunt atrași de această specializare din cauza remunerației.
”În acest moment la nivelul județului Hunedoara există un deficit de 38 de medici de familie în mediul urban și 8 medici de familie în mediul rural. În municipiul Petroșani era un deficit de șase medici de familie, iar acum deficitul va fi de nouă. Municipiul Vulcan are un deficit de șapte medici de familie, iar Petrila are un deficit de șapte medici de familie. Problema cea mare este aceea că din cei 124 de medici de familie care mai sunt în acest moment, 60% au peste 60 de ani. Dintre aceștia sunt 30% care sunt între 60-65 de ani și 30% sunt între 65-70 de ani. Mai avem și 2% peste 70 de ani. Problema deficitului este foarte complexă și o cauză principală este aceea că nu avem destulă finanțare. Un medic primar de familie ajunge să câștige la fel ca și un medic rezident. În aceste condiții un medic rezident nu va dori să vină să practice medicina de familie tocmai din aceste considerente. De cele mai multe ori fie pleacă peste hotare, fie fac alte specializări. Din păcate în ultimii ani doar un singur medic a venit”, a declarat Andreea Ulița-Sînjoan președintele Colegiului Județean al Medicilor Hunedoara.