Peste 6 milioane pentru sprijinirea capacității instituțiilor de învățământ din Lupeni. Consiliul Local al municipiul Lupeni a adoptat un proiect de hotărâre care vizează aprobarea proiectului „Sprijinirea capacității instituțiilor de învățământ din municipiul Lupeni pentru gestionarea situației de pandemie generată de virusul SARS – COV – 2” pentru obținerea finanțării în cadrul apelului de proiecte POIM/ 881/ 9/ 1/ Consolidarea capacității unităților de învățământ de stat în vederea gestionării situației de pandemie generate de virusul SARS – COV – 2. Astfel, s-a aprobat valoarea totală a proiectului „Sprijinirea capacității instituțiilor de învățământ din municipiul Lupeni pentru gestionarea situației de pandemie generată de virusul SARS – COV – 2” în cuantum de 6.503.503,21 lei, inclusiv TVA din care cheltuieli neeligibile în cuantum de 4.401 lei, inclusiv TVA.
La nivel național, fondurile europene se vor îndrepta către școlile și universitățile din România pentru echipamente de protecție și containere sanitare mobile. Acestea vor fi dotate cu echipamente de protecție medicală/ dispozitive medicale și dezinfectanți, precum și containere sanitare mobile. Astfel, acțiunile finanțabile din cadrul proiectelor vor putea include dotarea unităților de învățământ preuniversitar de stat cu echipamente de protecție / dispozitive medicale, în special, dar fără a fi limitate la: măști de protecție, dezinfectanți, combinezoane, aparatură destinată dezinfecției și sterilizării aerului de tipul nebulizatoarelor; containere sanitare mobile destinate asigurării condițiilor igienico-sanitare minime necesare pentru prevenirea și diminuarea răspândirii potențiale a infecției cu virusul SARS-CoV-2.
Echipamentele de protecție și containerele sanitare mobile vor fi finanțate prin Programul Operațional Infrastructură Mare, beneficiarii având obligația de a asigura păstrarea evidenței distribuirii echipamentelor de protecție la nivelul unității de învățământ.
Desfășurarea în condiții de siguranță a anului școlar/ universitar în curs presupune o serie de măsuri în contextul situației de pandemie create de virusul SARS-Cov-2, pentru a evita o creștere rapidă a numărului de cazuri de infecție.
Limitarea răspândirii virusului, precum și a efectelor extrem de grave ale acestuia asupra populației României, poate fi realizată prin asigurarea disponibilității echipamentelor/dispozitivelor de protecţie medicală şi asigurarea condițiilor igienico-sanitare minime necesare, astfel încât se impune dotarea corespunzătoare a unităților de învățământ de stat în vederea obținerii capacității adecvate de gestionare a crizei sanitare, prin diminuarea riscului de propagare a infecției cu SARS – COV – 2 în sistemul public de educație preuniversitară și/sau universitară.
Finanțările, din fonduri europene nerambursabile, au fost prevăzute în cadrul Ordonanței de Urgență 144/2020 privind unele măsuri pentru alocarea de fonduri externe nerambursabile necesare desfășurării în condiții de prevenție a activităților didactice aferente anului școlar 2020-2021 în contextul riscului de infecție cu virusul SARS-Cov-2.