Muzeul Mineritului din Petroșani a împlinit 60 de ani. Muzeul Mineritului, unic în țară prin profilul său, a fost înființat în baza Deciziei Sfatului Popular al Regiunii Hunedoara în data de 4 august 1961. Inițial, muzeul a funcționat într-o altă clădire, dar, din cauză că spațiul expozițional era foarte mic, s-a luat hotărârea ca locația muzeului să fie mutată în sediul actual, în anul 1967. Tot aici, în data de 18 octombrie 1970 s-a înființat prima Secție Numismatică din România, cât și prima expoziție de numismatică, iar în timp zestrea expozițională s-a mărit și s-a diversificat, ajungând la formula în care funcționează astăzi.
Primarul municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob Ridzi, este de părere că muzeul mineritului este foarte important atât pentru comunitate dar și pentru turiștii care aleg să vină la Petroșani. Mai mult decât atât primarul spune nici tradițiile momârlănești nu trebuie uitate iar pentru acest lucru la mansarda muzeului există un colț etnografic dedicat zonei.
”Chiar astăzi se împlinesc 60 de ani de existență a Muzeului Mineritului. Muzeul și-a schimbat radical înfățișarea după investițiile pe care le-am făcut pe fonduri europene, acest lucru permițând lărgirea ariei de expunere. Acum avem și muzeul muntelui și un colț etnografic care nu fac altceva decât să aducă în fața vizitatorilor aceste aspecte importante ale tradiției locale. Pentru mine muzeul mineritului, dincolo de faptul că este un simbol, reprezintă mult mai mult. M-am bucurat foarte tare că l-a redeschiderea muzeului am avut peste 1000 de persoane care i-au trecut pragul în doar trei zile”, a declarat Tiberiu Iacob Ridzi primarul municipiului Petroșani.
La acest eveniment au luat parte o serie de personalități din mediul academic și nu numai care au vorbit despre istoria muzeului.
”În data de 4 august 1961 Sfatul Popular Regional Hunedoara a hotărât ca de la 1 august 1961 să se înfințeze la Petroșani un muzeu de categoria a III-a care să se ocupe de istoria mișcării muncitorești și de istoria mineritului din Valea Jiului. La început muzeul a avut o altă locație unde a fost organizată o singură expoziție în anul 1964 și a reprezentat realizările economiei naționale. S-a hotărât ca acest muzeu orășenesc să fie transformat în muzeul mineritului și în 1966 se mută în această clădire”, relatează Profesorul Universitar Doctor Mircea Baron.
Clădirea care adăpostește acum Muzeul Mineritului din Petroșani a fost complet reabilitată, printr-un amplu program derulat de administrația publică cu fonduri europene, în valoare de peste un milion de euro.