Pompierii care au participat la acțiunile de stingere din Grecia au primit diploma de excelență la Petroșani. Trei din cei 13 pompieri hunedoreni care au făcut parte din contingentul care a luptat cu flăcările mistuitoare din Grecia sunt din Valea Jiului. Aceștia s-au întors acasă, iar municipalitatea de la Petroșani le-a organizat un moment festiv. Pompierii povestesc despre iadul care s-a dezlănțuit în Grecia.
Gestul celor trei pompieri a fost remarcat de municipalitatea de la Petroșani. Tiberiu Iacob Ridzi, primarul localității le-a înmânat diplome de excelență în semn de recunoștință.
”Le-am înmânat astăzi Diplome de Excelență celor trei pompieri din cadrul Detașamentului de Pompieri Petroșani care au participat la acțiunile de stingere a incendiilor de vegetație din Grecia, pentru eroismul și profesionalismul de care au dat dovadă în timpul acestei misiuni dificile. Plutonier adjutant șef Cofaru Mircea Aurelian, Plutonier adjutant șef Schneider Arthur și Plutonier adjutant Lina Adrian sunt eroii salvatori, pompieri cu multă experiență care au sărit în sprijinul colegilor lor eleni și au contribuit activ la salvarea de bunuri și, mai ales, de vieți omenești. După o misiune care a durat 10 zile, timp în care au ținut piept incendiilor din apropierea Atenei, din regiunile Vilia și Megara, s-au întors acasă, iar prin acest gest simbolic am dorit să le transmit mulțumirile, recunoștința și prețuirea mea, a administrației publice locale și, deopotrivă, a întregii comunități. De asemenea, doresc să îi mulțumesc și dl-lui Cristian Baleia, comandantul Detaşamentului de Pompieri Petroşani, pentru întreaga activitate a pompierilor care activează în Petroșani, pusă în slujba comunității”, a declarat Tiberiu Iacob Ridzi primarul municipiului Petroșani.
De la Detașamentul de Pompieri din Petroșani au fost în Grecia plutonierul adjutant șef Mircea Aurelian Cofaru, plutonierul adjutant șef Arthur Schneider și plutonierul adjutant Adrian Lina.
Plutonierul adjutant șef Arthur Schneider ne povestește cum s-a desfășurat operațiunea la care au luat parte în Grecia.
”De trei luni de zile grecii nu au avut parte de gram de ploaie. Avioanele se alimentau din marea Egee și apa era adusă cu cisternele care alimentau autospecialele. A fost o zonă foarte dificilă din punct de vedere al reliefului, dimineața la ora șase când ne aflam déjà în baza de operațiune erau deja 36-37 de grade. Când am ajuns am cuplat tehnica noastră la hidranții lor și am folosit alternative un furtun de la noi și unul de la greci pentru a ne putea alimenta autospecialele noastre. Am avut o situație în care a izbucnit un incendiu pe dealul opus de unde ne aflam noi iar atunci am primit ordin să ne deplasăm către acea locație. În decurs de două ore, două dealuri au fost mistuite de flăcări iar oamenii au fost evacuați din zonă. În zona unui parc natural unde au fost dislocați, zonă care este considerată gura de aer a Atenei, au fost aduse mulțumiri județului Hunedoara și nouă pentru eforturile pe care le-am depus. Noi trebuia să asigurăm mai multe zone pentru că pompierii greci au fost practice copleșiți de amploarea pe care au luat-o incendile. Localnicii ne-au primit cu foarte mare bucurie, ne opreau pe drum și ne stângeau în brațe și plângeau. Un pensioner ne-a oprit să ne dea două portocale și o jumătate de pachet de biscuiți. atât a mai avut dar a dorit să n-i le dea nouă. În teren am făcut echipe cu pompierii greci iar hrana pe care o primeam acolo o mâncam împreună cu aceștia. Am legat multe prietenii pentru că sunt oameni cu care am lucrat și este normal să ne ajutăm”, a declarat Plt Adj Șef Schneider Arthur.
Toţi pompierii hunedoreni s-au oferit voluntar să participe la această misiune alături de peste 100 de luptători cu flăcările din întreaga ţară.