Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petroșani, a participat, alături de Paulina Dragoș, director executiv în cadrul Primăriei Municipiului Petroșani, la conferința ”Viitorul Regiunilor carbonifere în tranziție”, dezbatere organizată de Bankwatch la Târgu Jiu.
”Le-am vorbit colegilor mei din bazinul carbonifer al Olteniei, prezenți la acest schimb de experiență, despre cum am reușit noi, administrațiile locale din Valea Jiului să ne unim eforturile, să stăm împreună la aceeași masă și să lucrăm pentru viitorul Văii Jiului dincolo de industria carboniferă, aflată în plin proces de restructurare. De asemenea, am vorbit și despre Strategia Văii Jiului, ca instrument de lucru pentru aplicarea celor mai bune proiecte și programe menite să conducă la o dezvoltare coerentă și durabilă a Văii Jiului”, arată Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petroșani.
În Gorj și Valea Jiului există peste 16.000 de angajați direcți în sectorul producției energetice din cărbune. Ca urmare a anunțării unui termen limită pentru renunțarea treptată la cărbune din mixul energetic național (2032), economiile regiunilor carbonifere din România vor trece prin schimbări majore.
”Avantajul celor de la Gorj constă în faptul că sunt la începutul acestui proces de tranziție și restructurare,care în zona noastră este mai avansat iar experiența zonei noastre poate constitui pentru ei cel puțin un punct de plecare. În Valea Jiului și Gorj există la ora aceasta peste 16.000 de angajați direcți în sectorul producției energetice de cărbune. Ca urmare a anunțării unui termen limită pentru renunțarea treptată la cărbune din mixul energetic național (2032), economiile celor două regiuni carbonifere din România vor trece prin schimbări majore. Pentru a atenua acest impact, există resurse disponibile și, mai ales dedicate, prin Mecanismul pentru tranziție Justă”, mai arată edilul.
Resursele disponibile prin Mecanismul pentru Tranziție Justă alături de viziunea tranziției definită în Planurile Teritoriale pentru Tranziție Justă de către ministerul de resort și autoritățile regionale reprezintă pași importanți spre noua economie. Însă, pentru implementarea cu succes a proiectelor viitoare este nevoie de implicarea directă a autorităților publice locale
Monika BACIU