Straja susține economia din Lupeni. Lupeni – între minerit și turism. Municipiul Lupeni gravitează între minerit și turism. Autoritățile locale sunt conștiente de faptul că mineritul este în continuă restrângere, astfel că mizează pe sectorul turistic ca principal motor al economiei locale. Lupeniul este un oraș care s-a dezvoltat, în principal, datorită industriei miniere. Istoria noastră și viața noastră de zi cu zi, în ultimele două secole, au gravitat în jurul mineritului. Acum, sectorul minier este în restrângere, dar comunitatea locală caută noi soluții de dezvoltare.
”Avem peste 150 de monitori de schi, peste 30 de transportatori, sunt 600-700 de oameni care lucrează în Straja. Primăria are peste 50 de angajați în Straja. Sunt mii de oameni care beneficiază de ceea ce înseamnă turismul din Straja”, a declarat Lucian Resmeriță, primarul municipiului Lupeni.
În ultimii ani, Straja a devenit principala atracție turistică atât în sezonul de iarnă cât și în sezonul de vară.
”Pentru noi, ca reprezentanți ai administrației locale este foarte important să dezvoltăm stațiunea și pe perioada verii. Tocmai de aceea, încercăm prin toate căile legale să promovăm stațiunea pentru a atrage turiști. Un plus este și faptul că în Straja funcționează asociația cabanierilor, dar și ONG-urile care au înțeles că prin implicarea tuturor putem dezvolta zona. Acest lucru demonstrează faptul că, la Lupeni, parteneriatul public-privat funcționează”, a mai spus sursa citată.
Lucian Resmeriță, primarul municipiului Lupeni, susține că datorită turismului din Straja se pot susține proiectele de dezvoltare de la baza stațiunii montane. Astfel, încasările din Straja se duc către cofinanțarea proiectelor de dezvltare din municipiul Lupeni.