.Index Actualitate Politica

”Amendamentul Resmeriță” aduce oficialități de la București în Valea Jiului

”Amendamentul Resmeriță” aduce oficialități de la București în Valea Jiului. În cursul acestei zile la Termocentrala Paroșeni a avut loc o întâlnire pentru salvarea Uzina Electrică Paroșeni de la închidere, dar și pentru a prelungi activitatea minei Lupeni și Lonea, la care au luat parte membri ai Comisiei Economică a Senatului, parlamentari din județul Hunedoara, conducerea Complexului Energetic Hunedoarașindicate și administrație.

Cristian Resmeriță, senator PSD și inițiatorul amendamentului pentru salvarea termocentralei Paroșeni, este de părere că toți factorii decizionali care sunt implicați în acestă problemă, trebuie să se pună la masa discuțiilor pentru a putea salva termocentrala Paroșeni și cele două exploatări miniere care sunt incluse pe programul de închidere.

”Ceea ce doresc eu ca locuitor al Văii Jiului este ca în urma acestor discuții pe care le avem să facem în așa fel încât să lăsăm la o parte absolut orice fel de discuții, absolut orice fel, nu știu de interese din astea politice sau nu știu ce fel de interese pentru eu cred că numai dacă ne unim toate partidele politice, toate forțele economice, sindicatele, ne punem la aceeași masă putem să realizăm ceva. Și eu cred că și dacă prelungim o zi o secundă o activitate într-un anumit domeniu este foarte bine”precizează Cristian Resmeriță senator PSD.

Daniel Cătălin Zamfir, președinte în Comisia Economică, Industrii și Servicii, s-a aflat și el în Valea Jiului pentru a vedea în teren care este situația actuală la termocentrala Paroșeni și pentru a putea trage anumite concluzii pe care să le prezinte mai departe la București.

”Vreau să știți de la bun început, așa cum a spus și colegul nostru, senatorul Resmeriță, care este membru al comisiei de energie, că prezența noastră aici se datorează faptului că dorim să aflăm de la fața locului care este situația, pentru că ne-am ne-am dorit asta de de ceva vreme. Noi la comisia economică, industrii și servicii chiar am am solicitat prezența celor de la CEH. Am solicitat prezența pentru că am vrut să știm ce se întâmplă aici. Noi credem, din informațiile pe care le-am fost adunat de la Ministerul Energiei de-a lungul timpului. Aici la Paroșeni este o termocentrală care e modernizată și s-a apelat la un un grant european și s-au cheltuit aproximativ 65 de milioane de euro pentru modernizare și corespunde condițiilor de mediu și am constatat cu surprindere la momentul respectiv, că funcționează doar două zile din șapte. Astăzi chiar credeam că am o să avem surpriza să venim când termocentrala merge, doar că nu merge. Noi credem că această capacitate de producție energiei electrice trebuie să funcționeze șapte zile din șapte. Cred că în acest moment costurile sunt mult mai mari decât dacă ar funcționa continu. În momentul în care a intrat la la vot în comisia noastră legea decarbonării prin care se se angaja Ministerul Energiei și avem că domnu secretar de stat, poate spune domnia sa cum au gândit când au prezentat acea lege pilon în PNRR prin care să se angajeze ministerul să închidă și etapizat, ce-i drept, grupuri energetice, aici la Paroșeni e prevăzut ca în 2030 să se oprească funționanța termocentralei, dar ceea ce iarăși este ruptură ilogicăcă întrerupem în 2030 funcționarea termocentralei, dar până atunci am terminat cu toate exploatările minieri. Prima exploatare minieră urmează să fie închisă în 2024 când extragem ultima tonă”, precizează Daniel Cătălin Zamfir, senator PSD, președinte Comisia Economică, Industrii și Servicii.

Senatorul PSD Ștefan Radu Oprea care este și liderul Grupului senatorial PSD, este de părere că ministrul energiei ar trebui să meragă la Bruxelles pentru a avea o lege a decarbonări care să corespundă și intereselor din Valea Jiului astfel încât ca Paroșeniul care îndeplinește condițiile de mediu, poate funcționa corespunzător.

”Am observant că amendamentul pe care l-am inițiat și care a fost propus de senatorul Cristian Resmeriță, este un amendament bun și care prevedea ca termocentrala de la Paroșeni să nu fie închisă. Din păcate la vot cei de la PNL, AUR și USR au votat împotriva amendamentului. Eu cred că amendamentul poate fi votat în Camera Deputaților pentru că dă o perspectivă pe care am înțeles-o foarte clar. Vorbind de investiții, dacă termenele de închidere al minelor este unul scurt, atunci nimeni nu va face aceste investiții. Dacă aceste termene de închidere ar putea fi mărite, atunci ideea de investiții ar putea fi fezabilă. Am înțeles azi de la domnul secretar de stat din Ministerul Energiei faptul că toate țintele pe care ni le-am asumat, domnul ministru trebuie să meargă la Bruxelles pentru a avea o lege a decarbonări care să corespundă și intereselor din Valea Jiului astfel încât ca Paroșeniul care îndeplinește condițiile de mediu, poate funcționa corespunzător”, a declarat Ștefan Radu Oprea senator PSD și liderul Grupului senatorial PSD.

Președintele Consiliului Județean Hunedoara, Laurențiu Nistor, a atras atenția asupra faptului că termocentrala de la Paroșeni ar putea funcționa și cu cărbunele care ar putea fi extras din haldele de steril, cărbune care să vină în sprijinul celui extras din minele din Valea Jiului.

”În momentul în care am vrut eu să preiau termocentrala Mintia și am negociat cu Indonezia, ne dădeau prețul mic la cărbune și aveam posibilitatea de al plăti la 30 de zile sau să plătim din energia produsă. Nouă nu ne-au dat voie să luăm Mintia și au închis-o. Există halde de steril din care se pot extrage cantități mari de cărbune care să ajute la funcționarea termocentralei de la Paroșeni. Exact ca și în cazul Mintiei, ministerul nu a vrut să facă nimic în acest sens. Am subliniat că situația celor trei entități trebuie tratată cu maximă seriozitate și responsabilitate. Le-am atras atenția celor din conducerea Complexului Energetic Hunedoara și Ministerului Energiei că, la ora actuală, avem capacitatea de a extrage 300 de tone/zi de cărbune de la suprafață, din haldele de steril”, spune Laurențiu Nistor Președintele Consiliului Județean Hunedoara.

După întălnire a urmat o vizită în cadrul termocentralei iar apoi cei de la București au venit la Petroșani unde au fost așteptați de primarul Tiberiu Iacob Ridzi și au coborât în subteranul minei Livezeni pentru a putea vedea condițiile de lucru și necesitatea unor investiții cât mai rapide în sectorul minier.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.