Pe 15 octombrie 2024, în cadrul ședinței Comisiei pentru învățământ din Senatul României, senatorul Lucica Dina Muntean a prezentat o inițiativă legislativă deosebit de importantă, coinițiatoare a acestui proiect care a fost votat cu majoritate de voturi.
Proiectul vizează îmbunătățirea cadrului de colaborare internațională între învățământul superior din România și cel din țările non-europene, funcționând după sisteme educaționale diferite.
”În data de 15 octombrie 2024, în cadrul ședinței Comisiei pentru învățământ din Senatul României, au fost dezbătute și votate mai multe proiecte legislative, între care și unul a cărei coinițiatoare sunt. M-am bucurat că această inițiativă legislativă a fost apreciată de colegi și a trecut cu majoritate de voturi, deoarece ea va îmbunătăți cadrul de colaborare internațională dintre învățământul superior din România și învățământul superior din alte țări non-europene, care funcționează după sisteme diferite. Prin îmbunătățirea compatibilității sistemelor noastre de învățământ din domeniul medico-farmaceutic și cel de medicină veterinară, studenții se vor bucura de recunoașterea studiilor efectuate atât în spațiul european cât și în cel non-european, beneficiind de echivalarea creditelor europene transferabile cu cele non-europene și, odată cu acestea, și de posibilități mai mari de angajare. Proiectul de lege va permite universităților din România care au programe de studii în aceste domenii să-și extindă oferta de studii în zone geografice noi și să primească studenți din aceste zone, după modelul propus și aplicat deja de alte țări. Ședința de astăzi din Comisia pentru învățământ s-a încheiat cu satisfacția unei misiuni îndeplinite, de data aceasta în folosul învățământului superior din România”, arată senatorul Lucica Dina Muntean.
Această legislație are ca scop facilitarea recunoașterii studiilor efectuate de studenții români în spațiul european și non-european, permițând echivalarea creditelor europene transferabile cu cele din țările non-europene. Acest lucru va oferi studenților oportunități mai mari de angajare, într-o piață a muncii din ce în ce mai globalizată.
Proiectul de lege va permite universităților din România care oferă programe de studii în domeniile medico-farmaceutic și medicină veterinară să-și extindă oferta educațională în noi zone geografice și să atragă studenți din aceste regiuni, adaptându-se astfel la cerințele internaționale.