Valea Jiului, un teritoriu cu o istorie industrială profundă, a fost, timp de decenii, simbolul exploatării cărbunelui. Pe vremea apogeului său industrial, aproximativ 50.000 de oameni lucrau în minerit, iar alți 20.000 erau angajați în industriile conexe.
În prezent, însă, numărul celor care lucrează în cadrul Complexului Energetic Valea Jiului (CEVJ) s-a redus dramatic, rămânând doar aproximativ 2.000 de angajați.
Această schimbare, ce reflectă tranziția economică și închiderea unor mine istorice, a fost însoțită de un fenomen familiar în multe regiuni monoindustriale: migrarea populației. Mii de locuitori ai Văii Jiului au ales să plece în căutarea unor oportunități mai bune în alte colțuri ale țării sau chiar în străinătate. O parte dintre aceștia au plecat la pensie, iar alții s-au mutat în orașe mai mari, sperând să găsească condiții de viață și muncă mai bune.
”Valea Jiului a fost o zonă foarte vitregită de-a lungul timpului. Am avut și niște premise nefavorabile, ținând cont de faptul că am fost o zonă monoindustrială foarte mult timp. Zeci de ani, tot ce s-a știut despre Valea Jiului, este că de acolo se exploatează cărbunele. În acea perioadă 50.000 de oameni lucrau în industria respectivă, plus încă vreo 20.000 de persoane care lucrau în industria conexă. În momentul de față, după 34 de ani, mai avem vreo 2000 de oameni care lucrează în cadrul CEVJ. Foarte mulți au ieșit la pensie, au plecat în alte zone, dar fenomenul migrației se întâlnește peste tot. Și din orașele mari vor să plece în orașe mai mari”, a spus Cristian Resmeriță, candidatul PSD Hunedoara la Senatul României, alegerile parlamentare din 1 decembrie.
În ciuda acestei migrații, Cristian Resmeriță, candidatul PSD Hunedoara la Senat, își amintește de o discuție importantă avută cu tatăl său, Cornel Resmeriță, cel care a fost un om cu o viziune pragmatică și legat de realitatea Văii Jiului.
”În urmă cu 10 ani îmi doream ca tinerii din Valea Jiului să nu mai migreze de aici. Am avut o discuție foarte interesantă cu tatăl meu care a fost un om foarte aplicat și bine ancorat în realitate și i-am zis gândul meu. Mi-a zis că nu pot să fac acest lucru. Mi-a zis: ”și noi când eram tineri am vrut să plecăm, dar pe noi nu ne-a lăsat nimeni” și mi-a explicat că și în gândul tinerilor din anii 1970, era tot același sentiment de a pleca în alte zone, numai că atunci nu era posibil”, a spus Cristian Resmeriță, candidatul PSD Hunedoara la Senatul României, alegerile parlamentare din 1 decembrie.
Comandat de Partidul Social Democrat-Organizația Județeană Hunedoara, executat de SC MCB PRESS-MEDIA SRL, CMF 11240017