Cu ocazia Zilei Internaționale a Elevilor și Studenților, senatorul Lucica Dina Muntean a avut onoarea de a întâmpina la Senat un grup internațional de elevi și profesori. Un număr de 49 de elevi și 17 profesori de la Colegiul Național din Iași și școli din Macedonia de Nord, Portugalia, Serbia și Spania s-au reunit în cadrul programului Erasmus+ „Young People Matter” – un proiect dedicat cetățeniei active și dezbaterilor.
„În calitatea mea de membră a Comisiei pentru învățământ și a Grupului de prietenie copii-senatori, am inițiat o dezbatere pe tema cetățeniei europene și a funcționării sistemului democratic. A fost o oportunitate unică pentru participanți de a înțelege mai bine structurile legislative din România și de a interacționa direct cu parlamentarii”, a declarat senatorul Lucica Dina Muntean.
Tinerii au avut ocazia de a pune întrebări despre activitatea parlamentarilor, despre cum pot tinerii să se implice în activitățile parlamentare și despre rolul educației interculturale în promovarea incluziunii.
Dezbaterea a abordat subiecte esențiale pentru viitorul unei societăți democratice, printre care „Votul la 16 ani”, competențele civice, sociale, lingvistice și digitale necesare unui cetățean european activ și, nu în ultimul rând, despre românii care trăiesc și muncesc în afacerea granițelor țării.
„Întâlnirea a arătat încă o dată importanța programului Erasmus+ pentru dezvoltarea competențelor tinerilor, pregătindu-i pentru o participare activă în societatea democratică. Programul încurajează tinerii să devină conștienți de valorile comune în educație și să exploreze oportunitățile de dezvoltare personală și profesională,” a subliniat senatorul.
De asemenea, Lucica Dina Muntean i-a mulțumit domnului Liviu Brătescu, senator de Iași, pentru sprijinul acordat în organizarea acestei dezbateri.
„Aceasta a fost o oportunitate de a stabili contacte pentru viitoare activități, în care ne dorim să includem și școli din Valea Jiului și din județul Hunedoara,” a încheiat senatorul.
Evenimentul a evidențiat încă o dată impactul pozitiv al programului Erasmus+ asupra tinerelor generații, oferindu-le un cadru pentru a se exprima, a învăța și a contribui la viitorul unei Europe unite și incluzive.