Attila Kocsis, candidat UDMR Hunedoara la Senatul României, detaliază prioritățile partidului pentru următorii ani.
”UDMR și-a propus un plan național care se poate pune în aplicare și care este benefic tuturor cetățenilor. Putem să unim în 5 domenii majore.
Cel mai important este consolidarea familiilor, ajutorarea lor.
Al doilea punct vizează generația tânără, elevii, copiii, cu sloganul ”Mai puțină informație, mai multă educație, școli profesionale puternice și bacalaureat diferențiat”
Prioritate pentru bolnavi
Sprijin pentru antreprenori, pentru cei care susțin economia țării
Mai mult pentru cetățeni și mai puțin pentru stat”, spune Attila Kocsis, candidatul UDMR Hunedoara la Senatul României.
Consolidarea familiilor, prioritate națională
UDMR își propune un plan național care pune accent pe ajutarea familiilor, considerând că acestea au nevoie de stabilitate economică și de un viitor clar pentru a-și atinge obiectivele.
”Familia are nevoie de stabilitate, predicție economică și de un viitor calculabil prin care să poată să lucreze pentru a atinge țelurile proprii. Familiile tinere trebuie neaparat ajutate, sprijinite în mai multe domenii. Odată cu ridicarea vârstei de pensionare, posibilitatea de a apela la ajutorul bunicilor este tot mai redusă. Când bunicii ajung la vârsta de pensionare, copiii sunt deja destul de mari, astfel încât se pot descurca singuri.
După program, trebuie consolidate relațiile familiale, petrecut timpul împreună în familie. Dacă nu avem creșe destule, nu avem program after school la școli, dacă hrana sănătoasă a copiilor nu este asigurată, atunci este o grijă în plus pentru părinți.
Duce la pierderea randamentului la locul de muncă, chiar în cazuri extreme când mămicile nu se pot reîntoarce la lucru pentru că nu are cine să aibă grijă de copii.
Ar trebui implementată munca la distanță, ar trebui ajutate familiile cu locuințe. Sunt multe aspecte care ar putea să ajute o familie tânără să aibă curajul de a programa, de a visa o familie cu mai mulți copii”, a spus Attila Kocsis, candidatul UDMR Hunedoara la Senatul României.
Sistem educațional mai eficient pentru tineri
Un alt punct important al planului este revitalizarea educației. Kocsis subliniază necesitatea de a face școlile profesionale mai puternice și de a introduce un bacalaureat diferențiat, pentru a răspunde mai bine nevoilor fiecărui elev. “Mai puțină informație, mai multă educație”, este mesajul principal al acestui segment.
Prioritatea sănătății, mai mult sprijin pentru bolnavi
Planul UDMR include, de asemenea, o reformă a sistemului de sănătate, cu accent pe reducerea birocrației și îmbunătățirea accesului la medicină, mai ales în zonele rurale. Kocsis sugerează creșterea numărului de medici de familie și implementarea programării electronice în instituțiile de sănătate pentru a reduce timpul de așteptare și a îmbunătăți eficiența. De asemenea, sprijinirea tinerilor medici cu locuințe de serviciu este o măsură esențială pentru atragerea acestora în mediul rural.
”În fiecare an, 50.000 de persoane părăsesc țara noastră. Se pune întrebarea firească de ce pleacă, dar una dintre probleme este lipsa acestor oportunități pentru familii.
Ar trebui desființate acele instituții care în loc să rezolve problemele, creează problemele. Cu mai puțină birocrație ar fi mult mai ușor de rezolvat lucrurile și rămân și mai mulți bani pentru comunitățile locale.
Prioritatea pentru bolnavi. Sunt foarte multe localități, comune care nu au medic de familie. Totodată, noi încă nu am renunțat la examenul de Rezidențiat, deși anul acesta, peste 12.000 de absolvenți ai universităților de medicină au terminat, iar locurile la rezidențiat au fost în jur de 5000.
Să nu ne mai mirăm că mulți dintre ei pleacă din țară, ca să își caute un job în țările în care cunoștințele lor sunt mai bine apreciate. Bonavii, în loc să stea ore în șir să aștepte, ar trebui să beneficieze de programare electronică în toate instituțiile de sănătate.
Atunci, ar fi benefic și pentru bolnavi, dar și pentru sistem că s-ar reduce aglomerația. Medicii tineri ar trebui sprijiniți prin asigurarea de locuințe de serviciu în mediul rural. Ca stat, ar intra în atribuțiile Consiliilor Locale, dar acestea, mai ales în ultimii 2 ani, au fost sărăcite”, a mai spus Attila Kocsis, candidatul UDMR Hunedoara, la Senatul României.
Sprijin pentru antreprenori: Reducerea birocrației
Kocsis atrage atenția asupra faptului că mulți antreprenori se confruntă cu un sistem birocratic greoi care îi împiedică să se dezvolte. UDMR propune o regândire a relației dintre stat și antreprenori, astfel încât să se reducă numărul de controale și să se simplifice procedurile administrative
”Tinerii ar trebui sprijiniți cu munca de cercetare. Cercetarea este cea mai eficientă formă de a pune în evidență valorile dobândite de tineri și creativitatea loc.
Prioritatea este digitalizarea, dar s-au făcut pași foarte timizi. Cred că cea mai mare problemă este că nu se dorește descentralizarea. Ar pierde locuri de muncă, influență, sensul de a petrece cele 8 ore la serviciu.
Observăm că statul nu are încredere în cetățeni. Un antreprenor nici nu a început bine să producă, să își exercite atribuțiile în domeniul de activitate că, deja este asaltat cu duzine de controale, taxe, impozite”, a mai precizat Attila Kocsis, candidatul UDMR la Senatul României.
Descentralizarea, soluție pentru comunități mai puternice
În ceea ce privește administrația publică, UDMR propune o descentralizare reală care să ofere mai multă putere autorităților județene.
”Foarte mulți renunță pentru că își dau seama că birocrația este cel mai important lucru pentru autorități. Dacă instituțiile statului ar solicita documentele intern, acestea s-ar obține mult mai repede, pentru că statul deține informații despre fiecare persoană.
Centralizarea trebuie dezvoltată, dar în niciun caz prin comasarea comunelor sau a orașelor. Serviciile public ear deveni mai puține și mai proaste. Instituțiile s-ar îndepărta și mai mult de locuitori, ceea ce înseamnă că este mai greu de obținut orice act.
O descentralizare care să ofere mai multă putere autorităților județene ar fi mult mai benefică decât reorganizarea regională, ceea ce înseamnă sute de kilometri de parcurs de către cineva care are o problemă. Nu cred că acest lucru este benefic”, a spus Attila Kocsis, candidatul UDMR Hunedoara la Senatul României.
Comandat de UDMR Organizația Județeană Hunedoara, executat de SC MCB PRESS-MEDIA SRL, COD MANDATAR FINANCIAR 13240004