„Mineri, dând ţării cât mai mult cărbune de cea mai bună calitate dăm dovadă de o înaltă conştiinţă minerească”, stă scris pe pereţii uneia dintre minele din Valea Jiului. Acest îndemn pare a fi rămas blocat în trecut şi asta pentru că după anii “90 a scăzut semnificativ producţia de cărbune din Valea Jiului. Şi vina nu aparţine ortacilor, care nu pot produce mai mult cu utilaje vechi de 30 de ani.
“Cantitatea de huilă produsă în minele din Valea Jiului are un trend puternic descrescător începând încă din anul 1995, acesta accentuându-se odată cu eliminarea acordării ajutorului de stat (subvenţiilor) pentru produsul de huilă energetică. Este binecunoscut faptul că minele din Valea Jiului pentru a-şi menţine capacitatea de producţie aveau nevoie de programe de investiţii pentru retehnologizarea utilajelor şi a echipamentelor de producţie. Lipsa investiţiilor de-a lungul timpului, din varii motive, cel mai important fiind lipsa resurselor de finanţare, au ca rezultat scăderea producţiei de cărbune şi creşterea costurilor de producţie pe unitatea de produs, tona sau Gcal”, se arată în documentele Ministerului Energiei.
Nici 800 de mii de tone de cărbune nu au fost extrase din subteranele Văii Jiului în primele trei trimestre ale acestui an. Vârful de producţie a fost în primul trimestru, cu 275.531 de tone.
“Potrivit Complexului Energetic Hunedoara, producţia de cărbune realizată în perioada anterioară de la începutul anului 2015 a fost: trimestrul I – 275.531 tone, trimestrul II – 211.337 tone, trimestrul III – 239.280 tone. Producţiile realizate în trimestrele II şi III au fost influenţate de schimbări de capacităţi importante de producţie, de reducerea numărului de personal ca urmare a pensionării unui număr de 279 de persoane în perioada 1 ianuarie 2015-30 septembrie 2015 de la cele patru unităţi miniere, EM Lonea, EM livezeni, EM Vulcan şi EM Lupeni, precum şi de lipsa principalelor materiale necesare executării lucrărilor miniere de investiţii şi pregătiri”, se mai arată în document.
Cauzele creşterii costului energiei termice livrate în perioada iunie – august 2015 sunt creşterea cheltuielilor cu cărbunele până la 119,47 lei/Gcal, creşterea preţului certificatelor de CO2 până la un preţ de 7,73 lei/certificat, diminuarea cantităţii de energie termică livrată.
“Cu privire la creşterea costurilor de producţie la energia termică de la 110-120 lei/gcal la peste 140 lei/gcal în ultimele 2-3 luni, Complexul Energetic Hunedoara menţionează următoarele: pentru electrocentrale Deva, costul de producţie la energia termică se prezintă astfel: luna iunie 485,39 lei/gcal, luna iulie 395,17 lei/gcal, luna august 189,03 lei/gcal. Costul cumulat pe perioada iunie – august 2015 a fost de 366,55 lei/gcal. În perioada analizată, Electrocentrale Paroşeni a livrat o cantitate nesemnificativă de energie termică în prima parte a lunii iunie, după care a efectuat lucrările anuale programate de revizii şi reparaţii reluând furnizarea agentului termic începând cu data de 12 septembrie 2015. CEH menţionează că după finalizarea reparaţiilor la Grupul Energetic nr. 4 de 150 Mwh/h a funcţionat doar în condensaţie producând numai energie electrică”, se mai arată în document.
CEH beneficiază de acces garantat la reţelele electrice pentru energia electrică produsă în Centrala Termoelectrică Mintia, care să asigure funcţionarea continuă a acesteia la o putere medie electrică de cel puţin 200MW, până la 31.12.2017
Monika BACIU