Administraţia locală de la Petroşani încasează taxă pe spectacole. Anul acesta, municipalitatea de la Petroşani a încasat peste 8000 de lei doar de pe urma spectacolelor.
“8247 de lei am încasat din taxa de spectacole anul acetsa. Când organizatorul are un eveniment vine şi plăteşte în funcţie de numărul de bilete vândute”, a declarat Alin Gal, şef Serviciu Taxe şi Impozite Locale Petroşani.
În funcţie de felul spectacolului, organizatorii sunt obligaţi să contribuie la bugetul local al municipalităţii. Singurii care sunt scutiţi de taxa pe spectacol sunt cei care au acţiuni umanitare.
“Impozitul pe spectacole se calculează prin aplicarea cotei de impozit la suma încasată din vânzarea biletelor de intrare şi a abonamentelor. În cazul unui spectacol de teatru, ca de exemplu o piesă de teatru, balet, operă, operetă, concert filarmonic sau altă manifestare muzicală, prezentarea unui film la cinematograf, un spectacol de circ sau orice altă competiţi sportivă internă sau internaţională cota de impozit este egală cu 2%. În cazul oricărei manifestări artistice decât cele enumerate, cota de impozit este egală cu 5%. Impozitul pe spectacole se plăteşte lunar, până la data de 10, inclusiv, a lunii următoare celei în care a aut loc spectacolul”, se arată în documentele Primărieie Petroşani.
Nu autorităţile îi controlează pe organizatorii de spectacole, ci aceştia trebuie să depună o declaraţie.
“Orice persoană care datorează impozitul pe spectacole are obligaţia de a depune o declaraţie la Serviciul de Impozite şi Taxe Locale Petroşani, pentru fiecare plată a impozitului pe spectacole”, se mai arată în act.
Orice persoană care organizează o manifestare artistică, o competiţie sportivă sau altă activitate distractivă în România are obligaţia de a plăti, denumit impozitul pe spectacole.
Monika BACIU