Încă din anul 2009 se ştia faptul că înfiinţarea CEH nu înseamnă continuarea activităţii miniere. Înfiinţarea Complexului Energetic Hunedoara nu a însemnat, de la bun început, continuarea activităţii miniere. Complexului Energetic Hunedoara este o companie energetică din România, înfiinţată în septembrie 2012 prin fuziunea dintre Electrocentrale Deva şi Electrocentrale Paroşeni.
Adriean Videanu, 2009 – “Scopul realizării companiei energetice nu este garantarea continuităţii activităţii de exploatare a huilei din bazinul Văii Jiului”
Încă din anul 2009, ministrul Economiei, Adriean Videanu sublinia faptul că înfiinţarea acestei entităţi nu înseamnă continuarea activităţii miniere.
“Scopul realizării companiei energetice nu este garantarea continuităţii activităţii de exploatare a huilei din bazinul Văii Jiului, iar demararea unui amplu program de investiţii depinde de profitabilitatea noii companii pe piaţa concurenţială a energiei electrice şi credibilitatea acesteia în faţa potenţialilor creditori”, spunea ministrul Economiei, Adriean Videanu în anul 2009, cu trei ani înainte de realizarea societăţii energetice.
Constantin Niţă, 2013 – “Reorganizarea Companiei Naţionale a Huilei SA Peroşani a avut ca obiectiv principal continuarea activităţii de exploatare a zăcământului de huilă din Valea Jiului”
Patru ani mai târziu, ministrul delegat pe probleme de Energie, Constantin Niţă, sublinia că înfiinţarea CEH înseamnă continuarea activităţii miniere din Valea Jiului şi mai mult decât atât promitea investiţii în acest sector.
“Reorganizarea Companiei Naţionale a Huilei SA Peroşani a avut ca obiectiv principal continuarea activităţii de exploatare a zăcământului de huilă din Valea Jiului. Departamentul penru Energie urmăreşte programul investiţional al noii structuri organizatorice, care prevede atât investiţii în sectorul minier în vederea reducerii costului pe Gcal, cost care are o pondere de 80% în costul Mwatt-ului, cât şi în sectorul energetic în vederea încadrării, pe de o parte în parametrii de mediu, iar pe de altă part în reducerea costului pe Mwatt, pentru a fi competitivi pe piaţa de energie”, spunea în anul 2013 Constantin Niţă, ministrul Energiei.
În anul 2013 se vorbea de rentabilizarea noii societăţi, însă acum la doi ani diferenţă vorbim de lichidarea acesteia.
“Chiar şi strategia de privatizare prin metoda majorării de capital social, prin aport de capital privat al CEH, aprobată prin HG nr. 86/2013, urmăreşte prioritar asigurarea finanţrăii proiectelor investiţionale atât în domeniul minier, care să vizeze soluţii tehnologice menite să crească productivitatea şi siguranţa muncii în subteran, cât şi în domeniul energiei, astfel încât să se atingă obiectivele de rentabilitate şi eficienţă economică”, mai spunea ministrul Niţă în anul 2013.
Acum, în anul 215 vorbim de colapsul Complexului Energetic Hunedoara. Nu s-au realizat nici investiţii, iar de profit nici nu poate fi vorba. Obligaţiile Complexului către bugetul de stat se ridică la suma de 314.577.596 lei, ajungând să se dubleze faţă de trimestrul doi al acestui an. Cei mai mar datorii se înregistrează la plata taxelor şi impozitelor: 215.730.009 lei. De asemenea, la TVA s-au înregistrat datorii de 531.268 lei, impozitul pe venituri din salarii e în „gaură” cu 298.981 lei, iar dobânzile şi penalităţile însumează 98.017.338 lei.
La finalul lunii februarie 2013, compania a fuzionat cu Societatea Naţională a Huilei Petroşani, structură desprinsă la sfârşitul anului 2012 din Compania Naţională a Huilei. Compania nou formată a plecat cu patru din cele şapte mine ale CNH, respectiv Livezeni, Lonea, Vulcan şi Lupeni. În anul 2013, Complexul Energetic Hunedoara asigura circa 5% din producţia de energie a României şi avea circa 7.000 de angajaţi.
Monika BACIU