Complexul Energetic Hunedoara a deviat de la toate traseele. Pe principiul “la următoarea viraţi spre dreapta” CEH a virat spre stânga şi mereu a greşit drumul, fapt care a avut repercursiuni asupra stării societăţii. Acum, decizia Curţii de Apel Alba Iulia mai deviază odată traseul CEH. Lipsa motivării în cazul soluţiei de la Curtea de Apel Alba Iulia lasă Complexul Energetic Hunedoara în bătaia vântului. Încă nu există o motivare a judecătorilor de la Curtea de Apel Alba Iulia în ceea ce priveşte decizia prin care societatea a fost scoasă din insolvenţă. Din acest motiv nu se ştie încă dacă anumite măsuri luate în timpul insolvenţei se mai aplică sau nu.
“Oricât s-ar dori ca efectele unei hotărâri de anulare să producă efecte şi asupra măsurilor subsecvente să se anuleze toate, nu poate nimeni ignora faptul că CEH a funcţionat în timpul acesta şi atunci dacă ar fi să anulăm toate ar trebui să anulăm şi salariile care au fost date, toate măsurile ar trebui anulate şi cele în favoarea salariaţilor şi celelalte. Ar trebui să revenim în momentul zero, dar nu e chiar aşa. Există o gestiune a afacerii pe care am asigurat-o cu administratorul judiciar în perioada insolvenţei însă sunt unele măsuri care ţin strict de procedura insolvenţei luate de administratorul judiciar unde se poate discuta dacă mai rămân sau nu în vigoare pentru că depăşesc cadrul gestiunii de afaceri”, a declarat Dan Agrişan, preşedintele Consiliului de Administraţie al Complexului Energetic Hunedoara.
Ministerul Energiei, dar şi Complexul Energetic Hunedoara au solicitat instanţei de la Alba Iulia urgentarea redactării motivării astfel încât să fie întreprinse măsuri urgente pentru societate, care acum se vede pusă în faţa cererilor de executare silită şi a ordonanţărilor de plată.
“Nu avem încă o motivare a instanţei, a făcut şi ministerul şi societatea solicitare de urgentare a redactare a hotărârii şi e vorba că instanţa e obligată atunci când dă o astfel de hotărâre de anulare să prevadă ce se întâmplă cu actele care au fost încheiate în timpul acela, iar dacă nu o fac noi vom face o cerere prin care să se completeze hotărârea respectivă cu specificaţia asta. Acum situaţia e mai dificilă din punct de vedere juridic, e ceva care complică lucrurile din punct de vedere juridic. Hotărârea produce efecte din momentul pronunţării, dar trebuie văzută motivarea”, a mai subliniat sursa citată.
Continuă divizarea
În tot acest timp, la CEH continuă planurile ministerului. Decizia Curţii de Apel Alba Iulia a dat peste cap calculele de la Complexul Energetic Hunedoara. Dan Agrişan, preşedintele Consiliului de Administraţie al Complexului Energetic Hunedoara a declarat că se continuă, într-un fel sau altul, continuarea strategiei ministerului pentru CEH, adică divizarea activităţii societăţii.
“Încercăm să repunem CEH pe curs, hotărârea instanţei de la Alba nu ajută Complexul pentru că repune CEH într-o situaţie anterioară insolvenţei şi în acelaşi timp lasă nişte termene să curgă şi noi încercăm să continuăm cu ceea ce a anunţat ministerul că îşi doreşte ca strategie pentru Complex, acea divizare şi dacă e posibil să o facem în afara procedurii insolvenţei, noi continuăm procedura de separare cu trecerea pe închideri mine a două dintre mine. Există o rejudecare, dacă este acceptată la rejudecare intrarea din nou în insolvenţă atunci vom adapta planul”, a mai subliniat Dan Agrişan, preşedintele Consiliului de Administraţie al CEH.
CEH a ieşit din insolvenţă, dar nu datorită măsurilor de reducere a cheltuielilor, ci din decizia judecătorilor. Dosarul a fost trimis spre rejudecare la Tribunalul Hunedoara, însă deocamdată nu a fost înregistrat pe rolul instanţei. Există însă şi o altă variantă prin care noul Consiliu de Administraţie să ceară insolvenţa.
“Analizăm opţiunea asta (convocarea CA pentru introducerea unei cereri de insolvenţă-n.r.), dar e o opţiune pe care o analizăm”, a conchis Agrişan.
Până la motivarea deciziei de la Curtea de Apel Alba Iulia, Complexul Energetic Hunedoara este în bătaia vântului. Nu se ştie dacă măsurile privind reducerea cheltuielilor vor continua sau nu. Cert este că situaţia financiară a societăţii nu este roz, dar s-a ameliorat în perioada insolvenţei.
Monika BACIU