Ministerul Energiei nu are nicio reacţie în ceea ce priveşte primele încasate de fosta conducere a Consiliului de Administraţie de la Complexul Energetic Hunedoara. Foştii membri ai CA-ului au prime consistente chiar cu o zi înainte de declararea insolvenţei societăţii. La acel moment, ministrul Energiei, Victor Grigorescu a dispus efectuarea unui control la CEH pentru a stabili în ce bază au fost acordate aceste bonificaţii. La şase luni de la acel moment, nu există niciun rezultat vizavi de acest subiect. Şapte din membrii Consiliului de Administraţie au încasat în data de 6 ianuarie nu mai puţin de 80 de mii de lei. Cea mai mare sumă a fost încasată de Stamin Purcaru, în valoare de 20 de mii de lei. A urmat Aurelian Ghimpău cu 17 mii de lei. Elena Popescu, Mihaela Preda, Sîrbu Negru Partenie Nicolae şi Iulian Tudorache au încasat câte 9000 de lei fiecare, iar Alexandru Blaj a primit 7000 de lei.
Conform legii, şi dacă managerii CEH sau membrii Consiliului de Administraţie realizau 1% din plan sau chiar şi 0,01% aceştia ar fi beneficiat de componenta variabilă.
“Aceste drepturi băneşti reprezintă plata componentei variabile acordată în funcţie de îndeplinirea nivelului ţintă al indicatorilor de performanţă aprobaţi prin Planul de administrare. Componenta variabilă are două subcomponente. Subcomponenta anuală – NU S-A ACORDAT întrucât este condiţionată de îndeplinirea nivelului ţintei anuale a indicatorilor de performanţă. Subcomponenta trimestrială – acordată în tranşe trimestriale în condiţiile prevăzute după cum urmează dacă Indicatorul global trimestrial se realizează 100% sau peste – se acordă trimestrial 100%, iar dacă Indicatorul global trimestrial se realizează sub 100% – se acordă trimestrial 75%. Aceste drepturi de natură salarială nu au fost acordate trimestrial având în vedere că societatea nu a avut Buget de Venituri şi Cheltuieli aprobat. În luna noiembrie prin HG 942/11.11.2015 publicată în M. Of. 863/19.11.2015 s-a aprobat Bugetul de Venituri şi Cheltuieli a S CEH-SA. În aceste condiţii, achitarea acestor drepturi băneşti a devenit obligatorie, fapt materializat în achitarea celor 3 tranşe aferente componentei variabile, subcomponenta trimestrială, în condiţiile prevăzute de aliniatul b)”, se arată într-un răspuns al CEH.
Ministrul Energiei nu are niciun răspuns official cu privire la această situaţie, asta deşi la începutul anului Corpul de Control s-a deplasat la Complexul Energetic Hunedoara pentru a verifica acest aspect. Acum când barca se scufundă, niciunul dintre membrii Consiliului de Administraţie nu îşi recunoaşte vina, chiar dacă raportul administratorului judiciar scoate la lumină anumite aspecte nu tocmai legale.
Monika BACIU