Ministerul Energiei face anumite precizări în ceea ce priveşte aşa-zisul investitor care ar vrea să aducă la Complexul Energetic Hunedoara 500 de milioane de euro. Potrivit unui memorandum, 500 de milioane ar fi urmat să fie investite în Complexul Energetic Hunedoara. Potrivit memorandumului dintre firma Scharfstein Group din Berlin ar fi presupus o investiție în scopul de a restructura activitatea derulată de “CEH”. Reprezentanţii Ministerului Energiei susţin că “aceasta nu reprezintă un angajament pentru achiziţionarea unui pachet majoritar la CEH, ci o intenţie de colaborare mai largă care cuprinde şi o propunere de implicare financiară”.
“Privind oferta depusă în data de 08.04.2016 de grupul financiar – Scharfstein Group de achiziţionare a pachetului majoritar la CEH, menţionând că aceasta nu reprezintă un angajament pentru achiziţionarea unui pachet majoritar la CEH, ci o intenţie de colaborare mai largă care cuprinde şi o propunere de implicare financiară. În orice variantă, achiziţionarea unui pachet de acţiuni deţinute de stat la CEH (sau la oricare societatea la care statul este acţionar unic sau majoritar), trebuie să urmeze prevederile legislaţiei privatizării în vigoare”, arată Cristian Buşu, secretar de stat în Ministerul Energiei.
În momentul de faţă, prioritatea ministerului de resort este asigurarea funcţionării Complexului Energetic Hunedoara, dar se doreşte şi o întrevedere cu potenţialul invetsitor german.
“În perioada imediat următoare, conducerea instituţiei noastre şi cea a Societăţii urmează să formuleze o invitaţie Scharfstein Group în vederea organizării unei întâlniri pentru analizarea celor prezentate în propunerea de colaborare. Pentru acest moment şi în situaţia mai sus prezentată, atenţia Ministerului Energiei se focalizează pentru asigurarea funcţionării CEH, astfel încât să se evite producerea unor colapsuri cu impact major asupra oricăror soluţii de restructurare a Societăţii”, mai arată secretarul de stat.
Mai mulţi investitori interesaţi de CEH
Mai multe firme sunt interesate de Complexul Energtic Hunedoara. Preşedintele Consiliului de Administraţie al CEH, Dan Agrişan, este de părere că orice ofertă trebuie analizată, însă în acelaşi timp trebuie respectată şi legislaţia românească, dar şi cea europeană.
“Tehnic în ziua de astăzi se caută soluţii pentru a eficientiza exploatarea cărbunelui, viitorul, dacă mai este un viitor al cărbunelui de subteran, este aceea de a folosi puterea sa calorifică într-un mod mai eficient, iar un mod eficient nu e acela de a băga cu lopata în furnal, ci de a extrage din el o substanţă cu un randament mai mare. Asta e viitorul şi orice fel de proiect de genul acesta, dacă implică nişte costuri rezonabile au avantajul că randamentul este mult mai mare şi emisiile poluante sunt mult mai mici. Dacă se bazează pe un plan de investiţii serios, argumentat şi fundamentat şi făcut de o firmă cu reputaţie cu siguranţă merită luat în seamă. Deocamdată ceea ce am primit noi de la investitori este o scrisoare de intenţie şi o propunere de înţelegere cu statul român. Suntem în România, avem nişte legi şi pe lângă asta sunt cei de la Comisia Europeană peste care nu putem să trecem şi să facem o societate cu aceleaşi active curate, să favorizezi un singur investitor, să îi dai o societate curată, să nu participe la niciun fel de licitaţie cu alţii e cale de discurtat. Sunt mai mulţi investitori interesaţi de CEH, tot din domeniul centralelor termoelectrice, o firmă destul de mare. Din partea acestora nu avem o propunere de memorandum. Au fost aici, au văzut termocentrala de la Deva”, a declarat Dan Agrişan, preşedintele Consiliului de Administraţie al Complexului Energetic Hunedoara.
În trecut, privatizarea majoritară a CEH a reprezentat o condiționalitate asumată de Guvernul Romaniei în cadrul acordului încheiat în anul 2011 cu instituțiile financiare internaționale (Fondul Monetar Internaţional, Comisia Europeană şi Banca Mondială) şi s-a derulat în conformitate cu prevederile H.G. nr. 86/2013 pentru aprobarea strategiei de privatizare prin metoda majorării de capital social prin aport de capital privat a Societăţii Complexul Energetic Hunedoara S.A. Datorită situației financiare deosebit de dificilă, în data de 13 mai 2015 Guvernul României a aprobat Hotărârea nr. 334/2015 privind abrogarea Hotărârii Guvernului nr. 86/2013 pentru aprobarea strategiei de privatizare prin metoda majorării de capital social prin aport de capital privat a Societăţii Comerciale Complexul Energetic Hunedoara – S.A. Ca urmare a publicarii H.G. nr. 334/2015, au încetat atat activitatea Comisiei de pregătire şi monitorizare Hunedoara și a Comisiei de negociere și selecție a investitorului, cat si Contractul de consultanță pentru privatizarea societatii.
Monika BACIU