Gerom Internațional a depus la Curtea de Apel Alba Iulia o solicitare prin care cere strămutarea dosarului în care se judecă insolvența Complexului Energetic Hunedoara. Termenul de judecată în acets caz a fost stabilit pentru data de 16 iunie. Culmea este faptul că dosarul insolvenței s-a întors la Tribunalul Hunedoara la același judecător din cauza căruia a fost anulată insolvența societății energetice.
Insolvența Complexului Energetic Hunedoara a fost anulată din cauza judecătorului de la Deva. Potrivit motivării, Curții de Apel Alba Iulia, judecătorul de la Deva a greșit în momentul în care nu a ținut cont de calitatea pe care o crease sindicatului Noroc Bun.
“Se arată, astfel că intervenţia acesteia în procedura insolvenţei este inadmisibilă, fiind incompatibilă cu această procedură întrucât, pe de o parte, este o procedură necontencioasă, iar pe de altă parte, o intervenţie în interes propriu nu este admisibilă, întrucât intervenientul nu ar putea pretinde pentru sine obiectul cererii de chemare în judecată, având în vedere că aceasta vizează deschiderea procedurii insolvenţei unei debitoare, iar o cerere de intervenţie accesorie este de asemenea inadmisibilă, întrucât nu susţine interesele debitoarei. Pe de altă parte, se arată, în speţă nu sunt incidente prevederile legii minelor nr. 83/2003. Deşi este adevărat că Societatea Complexul Energetic Hunedoara SA are ca scop producţia, furnizarea şi comercializarea energiei electrice pe bază de huilă, desfăşurând şi activitate în explorarea, dezvoltarea, exploatarea, prepararea şi prelucrarea cărbunilor şi gazelor însoţitoare, argilelor, şlamului, balastului şi nisipurilor în perimetrele în care s-a obţinut licenţa. Dispoziţiile art. 51 şi 52 din Legea nr. 85/2003 – Legea minelor, reglementează situaţiile în care activitatea minieră de exploatare a unui zăcământ minier încetează, respectiv încetarea activităţii într-un perimetru minier”, se mai arată în motivarea judecătorilor de la Curtea de Apel Alba Iulia.
Monika BACIU