Pian de ultimă generaţie pentru elevii secţiei de muzică a Şcolii Gimnaziale IG Duca din Petroşani. La sfârşitul anului trecut, Casa Pro Urbis a organizat o gală a copiilor talentaţi, gală în cadrul căreia a avut loc şi o strângere de fonduri. Alături de cei de la Casa Pro Urbis au venit şi reprezentanţii municipalităţii de la Petroşani care au completat diferenţa de bani necesară pentru achiziţionarea unui pian de ultimă generaţie. Acest pian electronic, a cărui valoare este de circa 15.000 de lei, a fost donat secţiei de muzică a Şcolii Gimnaziale IG Duca din Petroşani.
“Mă bucur că pianul a fost achiziţionat şi cu ajutorul nostru, al Asociaţiei Casa ProUrbis. Anul trecut am organizat o gală a copiilor talentaţi unde am strâns în jur de 6000 de lei care au fost daţi, printr-un contract de sponsorizare Primăriei Petroşani, iar municiplitatea a suportat diferenţa pentru a fi cumpărat acest pian”, a declarat Eduard Wersanski, preşedintele Casei Pro Urbis.
Acum, copiii pot învăţa să cânte şi la un pian de ultimă generaţie.
“E un pian pe care cei de la Şcoala de Muzică l-au dorit foarte mult. Are şi avantaje şi dezavantaje. Aproape la toate concursurile la care ei participă cântă pe un astfel de instrument şi era mai mult decât necesar să putem să îi ajutăm să îl achiziţioneze”, a spus Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petroşani.
Cei mai încântaţi de donaţia făcută de municipalitate şi Casa Pro Urbis sunt elevii de la Şcoala Gimnazială IG Duca şi profesorii.
“Acest pian înseamnă foarte mult. Noi ne-am dorit întotdeauna un instrument de calitate pe care să se poată desfăşura un recital, un concurs, orice. Copiii noştri talentaţi merită un instrument bun, egal, care să îi pună în valoare. Instrumentul face parte din ultima generaţie a instrumentelor electronice, este uşor de transportat şi putem cânta în diverse locaţii şi putem valorifica talentul copiilor de la Şcoala IG Duca”, a declarat Adina Stan, profesor de pian la Şcoala Gimnazială IG Duca din Petroşani.
Există însă o diferenţă între un pian clasic şi un pian electronic. Sunetele emise de un pian electronic sunt metalice, însă acest aspect nu este neaparat un inconvenient.
“Diferenţa între un pian electronic şi cel clasic este că la pianul electronic sunetul este uşor metalic, dar la acest instrument se simte un pic mai puţin pentru că e din ultima generaţie de instrumente. O problemă cu orice instrument electric este că dacă se ia curentul se ia şi sunetul. Să sperăm că nu vom avea niciodată astfel de evenimente neplăcute, câtă vreme pe un pian clasic se aprinde o lumânare şi instrumentistul continuă să cânte”, a mai spus dacălul.
Beneficiarii acestui pian sunt însă elevii, care deja au şi interpretat mai multe arii.
“E foarte bine să cânt la acest pian, imi place că iese frumos sunetul. Cânt de 4 ani la pian, am luat multe premii”, ne spune Tiago Cosma, elev.
Pianul electronic a costat în jur de 15.000 de lei şi acesta face parte dintr-o gamă superioară. Un pian clasic poate ajunge şi la sute de milioane de euro.
Monika BACIU