Gerom Internaţional, prin administratorul judiciar, a depus, din nou, o opoziţie la deschiderea procedurii de insolvenţă a Complexului Energetic Hunedoara. Este a doua oară când cei de la Gerom depun o astfel de opoziţie, în prima acţiune de acest gen ei reuşind să schimbe macazul la CEH. Mai exact, după prima opoziţie judecată la Curtea de Apel Alba Iulia, cei de la Gerom au avut câştig de cauză, astfel că la acel moment magistraţii au decis scoaterea din insolvenţă a CEH. Acum pe rolul Tribunalului Hunedoara a fost înregistrat un nou dosar în care cei de la Gerom Internaţinal, firmă în insolvenţă, prin administrator judiciar SCP CONTAUDIT INSOLVENT SPRL care are ca obiect opoziţia la deschiderea procedurii insolvenţei.
La prima opoziţie, cei de la Gerom Internaţional au motivat că CEH a introdus cererea de deschidere a procedurii insolvenţei cu rea-credinţă, societatea având în patrimoniu bunuri care ar fi putut fi valorificate.
“Privitor la motivele invocate de către creditoarea SC Gerom Internaţional SA în opoziţia formulată, instanţa a apreciat că nu sunt în măsură să ducă la revocarea măsurii de deschidere a procedurii insolvenţei debitoarei,în condiţiile în care aceasta însăşi recunoaşte în opoziţia formulată că „starea de insolvenţă a Complexul Energetic Hunedoara SA se instalase cu mult timp”. Susţinerea aceleiaşi creditoare potrivit căreia Societatea Complexul Energetic Hunedoara SA nu se poate afla în insolvenţă deoarece deţine bunuri în patrimoniu este una eronată,făcându-se confuzie între starea de insolvenţă a unei societăţi comerciale pe de o parte şi starea de solvabilitate sau de insolvabilitate a unei societăţi comerciale pe de altă parte. Astfel, solvabilitatea este situaţia în care valoarea activelor de care dispune un agent economic este mai mare decât valoarea obligaţiilor acestuia faţă de terţi,iar insolvabilitatea este situaţia în care valoarea activelor de care dispune un agent economic este mai mică decât valoarea obligaţiilor acestuia faţă de terţi,pe când insolvenţa este acea stare a patrimoniului debitorului care se caracterizează prin insuficienţa fondurilor băneşti pentru plata datoriilor certe,lichide şi exigibile. Chiar dacă în patrimoniul debitoarei s-ar găsi bunuri mobile sau imobile care ar urma vânzării ar acoperii creanţele, imposibilitatea dispunerii de către Societatea Complexul Energetic Hunedoara SA la scadenţă a sumelor de bani în vederea acoperirii creanţelor dovedeşte insolvenţa debitoarei întrucât la scadenţa acestor datorii, acele bunuri nu pot fi valorificate astfel încât debitoarea să-şi achite în mod imediat măcar o parte din datoriile scadente”, se arăta în motivarea Curţii de Apel Alba Iulia.
Termenul-limită de depunere de către creditori a opoziţiilor la sentinţa de deschidere a procedurii – 10 zile de la publicarea notificării, iar termenul de soluţionare a opoziţiilor – 10 zile de la data expirării termenului de depunere a acestora”. La prima intrare în insolvenţă, CASA DE INSOLVENŢĂ GMC SPRL a admis creanţe în valoare totală de 1,34 MILIARDE LEI, sumă care reprezintă doar jumătate din cele solicitate de creditori.
Monika BACIU