SNIM nu are voie să vândă cărbune la un preţ mai mic faţă de cel din import
Preţul cărbunelui vândut de SNIM nu trebuie să fie mai mic decât cel de import. Pe principiul competitivităţii în Uniunea Europeană, Societatea Naţională de Închideri Mine Valea Jiului nu are voie să vândă cărbunele extras la un preţ mai mic faţă de cel importat. Chiar dacă s-ar reuşi scăderea costului de producţie, vânzarea cărbunelui autohton este supusă unor reglementări internaţionale, care însă îi sunt total defavorabile. SNIM vinde cărbunele Complexului Energetic Hunedoara, iar preţul se stabileşte lunar, şi nu oricum, ci în baza legilor concurenţei europene.
“Pentru îndeplinirea obiectivelor strategice din perspectiva comercializării huilei energetice extrase pe piaţă şi pentru activitatea de închideri mine planurile de acţiune s-au realizat după cum urmează. Asigurarea unui contract de vânzare a huilei energetice extrase cu termen de livrare de un an şi preţuri competitive comparabile cu preţul cărbunelui energetic de o calitate similară provenită din ţări terţe ale UE. Acest obiectiv se va menţine, în continuare, în atenţia managementului SNIMVJ SA, în luna februarie 2016 SNIMVJ SA a negociat şi încheiat cu societatea CEH SA contractul de livrare a cantităţii totale de 232.000 tone huilă energetică în echivalent valoric de 121.900 tone combustibil convenţional (tcc) cu o abatare cantitativă de ±10% având valoarea totală estimată la 41.470 mii lei şi perioada de derulare 01.03.2016.-31.12.2016. Preţul de livrare se stabileşte lunar prin negociere între părţi astfel încât acestea să nu fie mai mici decât preţul cărbunelui energetic de o calitate similară provenit din ţări terţe ale UE”, se arată într-un document al SNIMVJ.
Mai exact, SNIMVJ trebuie să se supună unor normative europene care o dezavantajează,.
“Este vorba de legea competitivităţii în Uniunea Europeană şi de concurenţa neloială. Noi dacă am vinde la un preţ mai mic le-am face concurenţă neloială, potrivit legilor. Nu este corect, dar asta este”, susţin cei de la SNIMVJ.
SNIM nu şi-a încasat banii pentru huila livrată Complexului Energetic Hunedoara, societatea fiind înscrisă la masa credală şi făcând parte din Comitetul Creditorilor.
Monika BACIU