Complexul Energetic Hunedoara gravitează în jurul datei de 1 noiembrie. Data, cu semnificaţie în poporul român ca fiind Ziua Morţilor, pare a fi una fatidică pentru Complexul Energetic Hunedoara. Societatea a fost înfiinţată la data de 1 noiembrie 2012, iar acum, la patru ani distanţă, tot pe 1 noiembrie se judecă şi un dosar care ar putea schimba, din nou, direcţia CEH.
Insolvenţă sau nu?
Pe data de 1 noiembrie, la Curtea de Apel Alba Iulia se judecă apelul depus de Sindicatul Noroc Bun împotriva sentinţei de deschidere a procedurii insolvenţei Complexului Energetic Hunedoara.
“Pe data de 1 noiembrie 2016 se judecă la Curtea de Apel Alba Iulia, apelul depus de Sindicatul Noroc Bun față de sentința de intrare în insolvență a CEH. În acest apel solicităm ieșirea CEH din starea de insolvență, chemarea în garanție a Ministerului Energiei şi Guvernului României astfel încât minele din cadrul CEH să beneficieze de ajutor de stat pe un program de închidere până în anul 2024 iar angajații să beneficieze de protecție socială (reconversie profesională şi plăţi compensatorii în caz de disponibilizare). Luptăm până la capăt. Noroc Bun..”, scrie pe Facebook, Adrian Jurca, preşedintele Sindicatului Noroc Bun.
Sindicatul Noroc Bun, dar şi Gerom Internaţional au mai întors odată soarta CEH. Anul acesta, aceleaşi părţi au depus apel la Curtea de Apel Alba Iulia privind intrarea în insolvenţă a CEH, iar la acel moment, instanţa de la Alba a scos CEH din insolvenţă.
“Respinge excepţia inadmisibilităţii apelului declarat de Sindicatul „ Noroc Bun” Petroşani. Admite apelul declarat de Sindicatul „ Noroc Bun” Petroşani împotriva Sentinţei nr.1/F/CC/2016 pronunţată de judecătorul sindic în dosar nr.5194/97/2015. Anulează sentinţa atacată şi trimite cauza spre rejudecare aceleiaşi instanţe. Respinge excepţia privind lipsa calităţii de reprezentant a directorului general al debitoarei Complexul Energetic Hunedoara SA Petroşani în formularea apelului. Respinge excepţia lipsei calităţii procesuale şi a inadmisibilităţii apelurilor declarate de creditorii SC Constantin Grup SRL Bucureşti, SC Hidroconstrucţia SA Bucureşti, SC Deloitte Consultanţă SRL Bucureşti, SC Armor Security SRL Criscior – în insolvenţă. Respinge ca rămase fără obiect apelurile declarate de creditorii SC Constantin Grup SRL Bucureşti, SC Hidroconstrucţia SA Bucureşti, SC Deloitte Consultanţă SRL Bucureşti, SC Armor Security SRL Criscior – în insolvenţă precum şi apelul debitoarei Complexul Energetic Hunedoara SA Petroşani declarat împotriva aceleiaşi sentinţe. Admite apelul declarat de creditoarea SC Gerom Internaţional SA Petroşani împotriva Sentinţei nr.67/F/2016 pronunţată de judecătorul sindic în dosar nr.5194/97/2015 al Tribunalului Hunedoara. Respinge opoziţia formulată împotriva Sentinţei nr.1/F/CC/2016 ca rămasă fără obiect”, se arăta în soluţia Curţii de Apel Alba Iulia din luna mai a acestui an.
Şi de această dată, cei de la GEROM au mai formulat o opoziţie, însă nu a fost stabili termenul de judecată.
Monika BACIU