Guvernul a aprobat, săptămâna trecută, memorandumul privind modificarea unui ajutor de stat acordat Societății Naționale de Închideri Mine Valea Jiului (SNIMVJ), pentru includerea în programul de închidere a două mine neviabile din cadrul Complexului Energetic Hunedoara. Sindicaliştii de la Complexul Energetic Hunedoara susţin că încă nu se cunosc toate aspectele legate de închiderea celor două unităţi miniere.
“După ce au aprobat memorandumul urmează să notifice Comisia Europeană, iar apoi e nevoie de o hotărâre de Guvern prin care să le închidă”, a declarat Darius Câmpean, preşedintele Sindicatului Muntele.
Ajutorul de stat aprobat în baza prevederile Deciziei Comisiei Europene 2010/787/ crește cu 129,129 milioane de lei, bani care vor asigura fondurile necesare pentru activitatea de închidere a minelor de huilă necompetitive care induc pierderi pentru CEH. Este vorba despre Exploatarea Minieră Lonea și Exploatarea Minieră Lupeni, care nu au perspective de viabilizare a activității și necesită trecerea lor imediată în programul de închidere. Ajutorul de stat este raportat pentru perioada 2011-2024. potrivit sindicaliştilor, la cele două unităţi miniere lucrează peste 2000 de persoane.
“La Lupeni sunt 1120 de angajaţi, iar la Lonea sunt 900. Abia după ce se stabilesc şi celelalte formalităţi vom putea şti ce se va întâmpla cu cei care nu îndeplinesc condiţiile de pensionare”, mai spus sursa citată.
Liderii salariaţilor susţin că la cele două unităţi miniere există rezerve de cărbune pentru o perioadă îndelungată.
“La Lupeni ştiu că rezerva este una substanţială”, a mai spus Câmpean.
Închiderea celor 2 unități se va realiza, astfel, în condiții de siguranță și protecția mediului, cu conservarea straturilor de cărbune și evitarea unor eventuale accidente care ar putea apărea în cazul nerespectării prevederilor specifice închiderii minelor. De asemenea, se vor recupera și vor fi aduse la suprafață utilajele exsitente în aceste mine (motoare, redresoare, stații de transformare etc.), care conțin lubrifianți ce pot polua apele subterane.Închiderea celor 2 unități de producție se va realiza până la sfârșitul anului 2018.
CEH deţine licenţe de exploatare a resurselor miniere până în anul 2024 pentru toate cele 4 mine, rezervele industriale sunt estimate la cca. 53 milioane tone, fiind cantonate în patru perimetre miniere în suprafaţă totală de aprox. 22,3 km2
“În urma analizei unităţilor miniere după indicatorii: rezerva industrială, grad de asigurare cu rezerve deschise, producţie actuală valorificată şi sustenabilitatea acesteia, calitatea producţiei – puterea calorifică, cost unitar realizat şi realizabil, total personal existent, productivitate fizică (Gcal /pers. an), grad de mecanizare al producţiei existent şi de perspectivă, se constată că două unităţi miniere, Livezeni şi Vulcan, pot obţine preţuri competitive de valorificare a cărbunelui, în condiţiile alocării unor sume minime pentru investiţii”, arată analiza Ministerului Energiei.
În condiţiile asigurării unor surse minime pentru investiţii şi mentenanţă, cele două unităţi miniere care astăzi înregistrează cele mai mici costuri de producţie (E.M. Livezeni şi E.M. Vulcan) pot atinge un nivel competitiv al costurilor de valorificare a cărbunelui, față de cărbunele de import, ţinând cont şi de influența costului de transport către cele două termocentrale;
Monika BACIU