Guvernul a aprobat ajutorul de stat pentru Complexul Energetic Hunedoara. Săptămâna viitoare societatea va putea accesa ajutorul astfel încât activitatea să poată fi susţinută.
“Putem să îndeplinim condiţiile pe care le-au pus cei de la Ministerul de Finanţe şi cel al Justiţiei. Săptămâna viitoare vom putea accesa ajutorul de stat pentru cumpărarea certificatelor şi pentru susţinerea activităţii energetice”, a declarat Petre Nica, preşedintele Sindicatului Muntele.
Divizare contabilă
Conform regulilor de ajutor de stat, în sectorul cărbunelui pot fi acordate ajutoare doar pentru închiderea de mine. În acest context, divizia minieră trebuie separată de divizia energetică, trebuie separate clar evidenţele contabile ale minelor de cărbune de cele ale centralelor electrice, astfel încât să se poată demonstra oricând că ajutorul de stat pentru salvare nu va fi utilizat în sectorul minier şi, imediat după aprobarea ajutorului, trebuie demarată separarea de jure.
“Vorbim de o divizare contabilă a Complexului Energetic Hunedoara pentru că minele nu pot beneficia de ajutor de stat decât pentru închidere. Astfel trebuie divizate cele două entităţi. Am făcut nenumărate adrese pentru ca minele să nu se închidă”, a mai subliniat sursa citată.
Potrivit proiectului Ministerului Energiei, restructurarea trebuie să se axeze pe 3 direcții: unităţile de producţie energie (divizia energetică), minele viabile, respectiv minele neviabile din punct de vedere economic. Acestea din urmă vor trebui să fie închise, putând beneficia de ajutor de stat pentru închidere, inclusiv pentru suportarea costurilor excepţionale legate de disponibilizarea personalului. Acest ajutor pentru închidere se va notifica separat Comisiei Europene în vederea autorizării. Pentru compensarea efectelor sociale generate de procesul de restructurare, se vor identifica soluţii de finanțare la nivel naţional a măsurilor sociale şi se va analiza utilizarea unor instrumente structurale specifice.
Penalizarea rămâne
Complexul Energetic Hunedoara va plăti penalizarea de 120 de milioane de euro pentru neachiziţionarea la timp a certificatelor de carbon.
“Penaliyarea cU siguranţă o vom plăti pentru că nu cred că se mai poate face ceva. Ţine de regulile europene şi noi nu suntem mai catolici decât Papa”, a conchis Nica.
În cazul în care Societatea nu prezintă un plan de restructurare în termen de 6 luni după plata ajutorului de salvare, ajutorul de salvare trebuie să fie rambursat sau, în cazul în care acesta îmbracă forma garanţiei, aceasta trebuie să înceteze. Costurile asociate împrumuturilor şi/sau garanţiilor de stat trebuie să reflecte bonitatea companiilor pe piaţa financiară.
Dacă în termen de 6 luni după plata primei tranşe din ajutorul de salvare, Societatea nu prezintă un plan de restructurare sau dovada restituirii ajutorului, atunci trebuie să prezinte un plan de lichidare.
Suma acordată va permite achitarea din datoriile către bugete şi furnizori, însă nu include şi serviciul datoriei societăţii.
Monika BACIU