Aleșii locali trebuie să renunțe la funcțiile care atrag starea de incompatibilitate. Aleșii locali trebuie să renunțe la funcțiile care atrag starea de incompatibilitate, anunță Agenția Națională de Integritate, care mai informează persoanele care au fost alese în urma scrutinului din 27 septembrie că au obligaţia ca, în termen de 30 de zile de la data validării mandatului, să depună declaraţiile de avere şi interese.
Astfel, în contextul alegerilor locale care au avut loc în data de 27 septembrie, Agenţia Naţională de Integritate aduce la cunoştinţa persoanelor care au fost alese să ocupe o funcţie eligibilă o serie de informaţii utile privind respectarea cadrului legal de integritate.
”De asemenea, pentru a evita o posibilă situaţie de incompatibilitate, ANI face cunoscute dispoziţiile art. 91, alin. (3), teza I din Legea nr. 176/2010, potrivit cărora: “Alesul local poate renunţa la funcţia deţinută înainte de a fi numit sau ales în funcţia care atrage starea de incompatibilitate sau în cel mult 15 zile de la numirea sau alegerea în această funcţie. Persoane aflate sub interdicţia de a ocupa o funcţie eligibilă Agenţia Naţională de Integritate a comunicat către entităţile care validează mandatele aleşilor locali date şi informaţii referitoare la candidaţii la alegerile locale care se află sub interdicţia de 3 ani de a ocupa o funcţie eligibilă, în conformitate cu art. 25 din Legea nr. 176/2010. Potrivit dispoziţiilor legale, validarea mandatelor se face, după caz, de către judecătoria în a cărei rază teritorială se află circumscripţia electorală pentru care au avut loc alegeri sau de către tribunalul în a cărui circumscripţie se află unitatea administrativ-teritorială respectivă. Astfel, art. 25, alin. (2) din Legea nr. 176/2010 stipulează faptul că: “Persoana eliberată sau destituită din funcţie potrivit prevederilor alin. (1) sau faţă de care s-a constatat existenţa conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică ce face obiectul prevederilor prezentei legi, cu excepţia celor electorale, pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului. În cazul în care persoana nu mai ocupă o funcţie sau o demnitate publică la data constatării stării de incompatibilitate ori a conflictului de interese, interdicţia de 3 ani operează potrivit legii de la data rămânerii definitive a raportului de evaluare, respectiv a rămânerii definitive şi irevocabile a hotărârii judecătoreşti de confirmare a existenţei unui conflict de interese sau a unei stări de incompatibilitate”, arată ANI.
Agenţia Națională de Integritate a actualizat secţiunea privind persoanele care au interdicţia de a ocupa o funcţie aleasă timp de 3 ani, conform art. 25, alin. (2) din Legea nr. 176/2010, punând la dispoziţia publicului date şi informaţii cu privire la persoanele în cazul cărora s-a stabilit definitiv şi irevocabil faptul că s-au aflat în incompatibilitate sau conflict de interese.