Universitatea din Petroşani şi-a redeschis porţile. Noul an universitar a început la Petroşani sub semnul mineritului, dar şi a viitoarei dezvoltări. În timp ce mineritul este în restrângere se doreşte dezvoltarea unor noi sectoare de activitate.
“Deschiderea noului an de învăţământ este un moment de bilanţ, dar şi de stabilire a unor noi direcţii de acţiune, noi abordări privind managementul universitar. Universitatea noastră a trecut printr-o perioadă de transformări atât în ceea ce priveşte diversificarea programelor de studii, cât şi a conţinutul pregătirii studenţilor, adaptat la cerinţele economiei de piaţă. Dezvoltarea învăţământului din ţara noastră trebuie privită ca un scop în sine, ca o condiţie primordială a dezvoltării durabile, prin asigurarea factorului fundamental al acestuia, resursa umană, care reprezintă singurul capital generator de progres, învăţământul superior având în acest context o contribuţie directă la formarea de specialişti şi manageri atât de necesari societăţii noastre. Din această perspectivă autonomia universitară, posibilitatea de decizie la nivel local au drept scop simplificarea şi armonizarea programelor de studii în perspectiva confruntării pe o piaţă a muncii integrată în spaţiul european şi internaţional. Dispunem de tot ce este necesar pentru a le oferii studenţilor servicii atractive”, le-a spus rectorul Universităţii Petroşani, Radu Sorin Mihai, celor prezenţi
„Este un moment care pare repetabil, dar repetabilitatea aceasta este doar formală pentru că în fiecare an, începutul anului universitar este unic. Este unic chiar şi pentru membrii corpului profesoral al Universităţii din Petroşani. Vreau să vă asigur de întreaga disponibilitate a Senatului Universităţii din Petroşani şi a întregii comunităţi academice a universităţii noastre în participarea efectivă la rezolvarea problemelor zonei pentru a asigurarea unei dezvoltări durabile a acesteia, la formarea de specialişti cu competenţe profesionale recunoscute, care să fie pregătiţi să facă faţă noilor schimbări impuse în mediul economic şi social”, a subliniat Nicolae Pătrăşcoiu, preşedintele Senatului Universităţii din Petroşani.
Studenţii sunt îndemnaţi să se pregătească temeinic pentru viitoarea lor carieră, iar subprefectul judeţului Hunedoara, Fabius Kiszely, este de părere că instituţia de învăţământ superior trebuie să beneficieze de susţinerea tuturor factorilor.
“Universitatea din Petroşani este floarea din care rodesc seminţele, care ulterior, le vom sădi în această naţiune. Voi (studenţii-n.r.) sunteţi cei care veţi duce mai departe misiunea începută de profesori şi cred că veţi face treabă bună. Suntem într-un moment dificil. Industria minieră s-a contractat foarte mult în ultima perioadă, dar din punctul meu de vedere asta oferă o nouă oportunitate şi Universitatea din Petroşani trebuie să se deschidă internaţional, aceasta va trebui să devină şcoală minieră de nivel internaţional. Este un obiectiv la care suntem datori să punem toţi umărul. Este foarte important elementul de bază al acestei universităţi, care se numeşte student. Voi, studenţii, veţi pleca de aici şi veţi duce mai departe ceea ce aţi învăţat aici. În mod real, trebuie să punem mână de la mână, în aşa fel încât să ducem mai departe sensul acestei universităţi”, a spus Fabius Kiszely, subprefectul judeţului Hunedoara.
Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, Sorin Vasilescu, susţine că instituţia de învăţământ superior din Valea Jiului reprezintă pilonul unei dezvoltări pentru întreg judeţul Hunedoara.
“Este un moment deosebit când începe anul universitar. Etse un moment de bilanţ, este un moment de speranţă, atât pentru boboci cât şi pentru ceilalţi studenţi, care îşi fac planuri. Este foarte important pentru cariera profesională ceea ce faceţi în aceşti ani de studenţie, fără cunoştinţe temeinice nu veţi reuşi să aveţi o carieră de succes, este important să abordaţi cu determinare aceşti ani de studenţie. Universitatea din Petroşani etse cu veche tradiţie, recunoscută atât la nivel european cât şi mondial şi este emblematică pentru judeţul Hunedoara. Trebuie ca împreună cu autorităţile locale, Consiliul Judeţean, Universitatea din Petroşani să devină un pol de dezvoltare regională. Şi dacă tradiţia şi-a câştigat-o din minerit şi viitorul trebuie să fie tot mineritul, chiar dacă la nivel naţional şi local mineritul trece printr-o perioadă critică, la nivel european şi mondial există posibilităţi astfel încât băncile universităţii să se umple an de an de studenţi veniţi din alte părţi”, le-a spus celor prezenţi, vicepreşedintele CJH, Sorin Vasilescu.
Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petroşani, absolvent al Universităţii Petroşani, dar şi cadru didactic îi îndeamnă pe studenţi să îşi consolideze cunoştinţele, pentru că numai aşa prin profesionalism pot fi depăşite toate obstacolele cu care se confruntă Valea Jiului.
“E o onoare pentru mine să fiu prezent alături de dumneavoastră la un moment atât de important, în acelaşi timp sunt mândru că şi eu sunt absolvent al acestei universităţi. E o mare provocare pentru noi toţi ceea ce va trebui să se întâmple în comunitatea noastră, în Valea Jiului şi în judeţul Hunedoara în perioada următoare şi mă bazez foarte mult pe parteneriatul cu Universitatea din Petroşani, pe mediul academic împreună cu care vom găsi cele mai bune soluţii astfel încât să putem să depăşim aceste provocări şi probleme care ne stau în faţă. Chiar dacă Univesitatea din Petroşani are un stigmat al mineritului sunt sigur că mineritul va exista, chiar dacă nu la aceeaşi dimensiune. Pentru voi, studenţii, este foarte important să aveţi o pregătire de bază, să profitaţi de aceşti ani în care sunteţi studenţi, să acumulaţi cât mai multă informaţie pentru a fi cât mai bine pregătiţi pentru ceea ce urmează după absolvirea facultăţii. Sunt convins că veţi putea să faceţi faţă tuturor provocărilor”, a spus Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petroşani.
La rândul său, primarul municipiului Vulcan îşi readuce aminte de anii studenţiei.
“Sunt onorat să fiu aici, la începutul noului an univesitar şi îmi aduc aminte cu drag când am păşit spre Institutul de Mine din Petroşani. Era o onoare să fi la această facultate. Este nevoie să vii să înveţi, să stai în laboratoare. Toţi cei care au făcut meserie, au învăţat în facultate”, a spus Gheorghe Ile, primarul municipiului Vulcan.
INSEMEX şi CEH, beneficiarii UPET
INSEMEX şi CEH sunt o parte din beneficiarii Universităţii Petroşani. Absolvenţii instituţiei de învăţământ superior şi-au găsit loc de muncă în cadrul celor două societăţi. CEH se confruntă cu dificultăţi extrem de mari, însă conducerea acesteia speră ca acestea să fie depăşite.
“Mă aflu în mijlocul dumneavoastră pentru a vă asigura de buna colaborare care a existat şi va exista între Complexul Energetic Hunedoara şi Universitatea din Petroşani. Trăim vremuri tulburi pe care încercăm, cu toate eforturile, să le depăşim, dar educaţie pe care o dobândiţi în cadrul acestei universităţi este cea mai redutabilă armă pe care o putem folosi în luptele viitoare”, a spus Cosmin Chiuzan, directorul general al CEH.
De cealaltă parte, INSEMEX Petroşani aşteaptă absolvenţi bine pregătiţi care să lucreze la cel mai de prestigiu institut de cercetare din ţară.
“Universitatea este locul unde se crează specialişti în diverse domenii, specialişti care vor activa şi vor transforma societatea şi economia românească şi pregătirea excelentă a studenţilor este o componentă esenţială de care depinde viitorul societăţii noastre”, a subliniat Artur Găman, directorul general al INSEMEX Petroşani.
Universitatea din Petroşani şi-a ocupat toate locurile bugetate atât la studiile universitare de licenţă, cât şi la cele de masterat.
Monika BACIU