.Index Actualitate Administratie Turism

Aproape 84 de milioane pentru Straja

Lucrările de dezvoltare a domeniului schiabil din Straja au fost stopate. Acum, primarul municipiului Lupeni, Cristian Resmeriță, solicită fonduri de la Guvern pentru continuarea acestor lucrări. Turismul ar fi trebuit să devină o alternativă la minerit, iar edilii din Lupeni vor să se axeze pe această ramură. Municipiul Lupeni ca de altfel întreaga Valea Jiului, a fost grav afectat de repetatele disponibilizări și restrângerea  activități  de minerit singura resursa economica importanta a zonei , care nu a fost urmata de niciun program concret de investiții care sa asigure stabilitatea zonei. Administrația lupeneana a făcut un prim pas pentru diminuarea efectelor restrângerii mineritului prin implementarea proiectului “Schi în România,  Stațiunea Straja” investiții derulate în perioada 2011-2013, dezvoltarea turismului fiind singura alternativa viabilă  la minerit.

Recentele decizii ale guvernului actual de a închide mina Lupeni au pus pe jar administrația locala din Lupeni, care a decis sa solicite alocarea de noi resurse financiare pentru ca prin investițiile ce se vor derula in stațiune sa se valorifice la maximum potențialul turistic al zonei.

“Am solicitat guvernului actual alocarea sumei de 83.620.000 lei pentru continuarea investițiilor în Stațiunea Straja. Dezvoltarea turismului fiind singura posibilitate de atragerea resurselor financiare din exteriorul Văii Jiului, necesare pentru dezvoltarea atât a Statiunii Straja cat și a municipiului Lupeni, pentru a putea absorbi persoanele disponibilizate din minerit precum și pe cei care doresc sa rămână acasă. Prin sumele solicitate dorim sa dezvoltam turismul în stațiune la standarde europene atât pe perioada de iarna dat și pe cea de vara. Vom finaliza investițiile începute și vom realiza obiective noi, care sa crească atractivitatea zonei”,  a declarat Cristian Resmeriță, primarul municipiului Lupeni.

Edilii au planuri mari pentru dezvoltarea turismului din stațiune. Aceștia își propun ca Straja să devină atractivă atât pe perioada de iarnă, dar și pe cea de vară.

“Cateva din aceste obiective sunt : construirea instalației de transport pe cablu care sa facă legătură dintre telegondola și Varful Mutu, garaj pentru întreținerea și repararea utilajelor care asigura întreținerea pârtiilor,  tunuri de zăpadă , dorim sa  construim un complex sportiv cu piscina, săli de sport, doua terenuri de sport exterioare, teren de tenis, teren de handbal, dotate cu echipamente care sa permită atragerea pe lângă grupurile de turiști și a grupurilor de sportivi care sa poata sa efectueze antrenamente aici indiferent de anotimp,  sa poată fi organizate tabere școlare și tabere tematice,  mai avem in vedere si alte obiective care sa sporeasca atractivitatea zonei si sa atraga un numar cat mai mare de turisti care sa se poată bucura de cele mai bune condiții, turismul sa devina astfel o alternativa reala la minerit, prin persoanele care tranzitează zona creându-se și posibilitatea atragerii unor investitori potențiali în municipiul Lupeni și în celelalte localități din Valea Jiului”,  mai spune primarul municipiului Lupeni.

Până acum, Straja a primit doar 36 de milioane de lei pentru executarea lucrărilor de deyvoltare a domeniului schiabil.

“Consiliul Local Lupeni în implementarea proiectului “Schi în România, staţiunea Straja” începând cu anul 2011. Până în prezent, Autoritatea Naţională pentru Turism a plătit către Consiliul Local Lupeni, în conformitate cu actele normative în vigoare la momentele respective şi al contractelor dintre fostul Minister al Dezvoltării Regionale şi Turismului şi Consiliul Local Lupeni, suma de 36.997.000 lei”, se arată în acelaşi raport.

Straja şi Pasul Vâlcan ar fi trebuit să fie unite prin instalaţii de transport pe cablu şi pârtii de schi. Nici acest proiect nu a fost dus la final.

Monika BACIU

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.