Aproape un miliard de euro pentru hidrogen Hub-ul de hidrogen din Valea Jiului, uitat prin sertare. România ar putea beneficia de fonduri europene în valoare de aproape un miliard de euro pentru realizarea de proiecte privind producerea, transportul şi utilizarea de hidrogen. Totodată, România poate beneficia de 713 miliarde de euro pentru hidrogen prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.
„Este vorba despre Pilonul I, care se referă la tranziţia verde. Banii din acest fond ar putea merge către dezvoltarea infrastructurii de gaz în combinaţie cu hidrogen, precum şi realizarea de proiecte integrate demonstrative în sectorul hidrogenului verde, pentru cercetarea şi dezvoltarea sectorului, proiecte care integrează vertical mai multe industrii, pentru a ajunge la un grad mare de decarbonizare cu ajutorul hidrogenului”, a spus Corina Atanasiu, secretar de stat în Ministerul investițiilor și Proiectelor Europene.
Comisia Europeană ar putea aproba la începutul toamnei Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) al României, iar în acel moment ţara va primi prima tranşă de 13% din sumă, după cum a anunţat săptămâna trecută Marius Vasiliu, secretar de stat în Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE).
„Avem două linii foarte importante de finanţare pentru a promova hidrogenul ca sursă verde şi un vector de tranziţie către o economie mai curată”, a mai precizat sursa citată.
Este vorba, în primul rând, de fonduri de coeziune estimate la 236 de milioane de euro pentru perioada 2021 – 2027.
„Aceasta prin creşterea capacităţii sistemului naţional de transport al gazelor pentru a fi extins şi adaptat utilizării de hidrogen în amestec cu gazul. Totodată, fondurile pot fi utilizate şi pentru creşterea capacităţii reţelei de distribuţie a gazelor, în acelaşi sens. Deocamdată acest program este doar în formă de draft, dar aduce o contribuţie la obiectivele următorului exerciţiu bugetar, adică o economie mai verde, fără emisii, economie circulară, adaptare la schimbările climatice”, a mai precizat oficialul.
În urmă cu trei ani, Michael Melczer, la acel moment consilier al ministrului Energiei, a gândit un proiect pe hidrogen pentru Valea Jiului. Numai că anii au trecut și nu s-a mai concretizat nimic în acest sens.
„Având acces la Platforma de Tranziție a Zonelor Miniere de la Bruxelles, am constatat cu relativă ușurință că lucrurile se îndreaptă spre Hidrogen, ca vector de energie al viitorului și am găsit-o foarte potrivită pentru Valea Jiului. De aceea, încă de acum 3 ani eu vorbesc de Hub de Hidrogen pentru Valea Jiului, unde avem o infrastructură energetică considerabilă, iar aici mă refer la Termocentrala Paroșeni, cu toată rețeaua de transformare a energiei electrice și de transport, care trebuie valorificate pentru viitorul Văii Jiului”, a spus Michael Melczer în urmă cu ceva timp.