Atenție cum ecologizați miriștile. Lupenenii sunt atenționați asupra metodelor de curățare a miriștilor. Autoritățile locale îi atenționează de faptul că riscă amenzi consistente dacă nu respectă reglementările în vigoare. Odată cu sosirea primăverii, majoritatea deținătorilor de terenuri aleg să incendieze suprafețele, în loc să le ecologizeze conform legii.
“Lucrările de ardere a resturilor vegetale sunt interzise în următoarele situaţii pe timp de vânt puternic; fără supraveghere; în vecinătatea locuinţelor şi anexelor acestora; în apropierea staţiilor de reglare şi a conductelor de transport de gaz metan supraterane; în apropierea instalaţiilor de automatizare şi control CF; în vecinătatea staţiilor de distribuire a carburanţilor; în apropierea depozitelor de material lemnos şi a atelierelor de prelucrare a lemnului”, arată autoritățile locale de la Lupeni.
Pe timpul arderii resturilor vegetale deținătorii de terenuri sunt obligaţi să menţină focul în perimetrul aprobat şi asigurat, să supravegheze permanent zona în care se efectuează arderea resturilor vegetale, să asigure dotarea minimă cu mijloace de primă intervenţie sau să anunţe imediat Primăria Municipiului Lupeni şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă al Judeţului Hunedoara (Garda de intervenţie Lupeni), în situaţia în care există pericolul extinderii focului în afara perimetrului aprobat.
“Premergător începerii acţiunii de ardere a resturilor vegetale sunteţi obligaţi să solicitaţi de la Agenţia pentru Protecţia Mediului Aviz iar de la Primărie, eliberarea “Permisului pentru arderea deşeurilor combustibile, resturilor menajere şi vegetale”, conform legii. Sancţiunile pentru nerespectarea regulilor la arderea miriştilor şi resturilor vegetale: Potrivit art.1, pct 3 lit.( r) şi (s ) din HGR NR.537 /2007: se sancţionează cu amendă de la, 1.000 -2.500 lei, „ arderea resturilor vegetale, gunoaielor şi a altor materiale combustibile fără obţinerea “Permisului de lucru cu foc deschis”şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi”; 1.000 -2.500 lei „amenajarea locurilor pentru utilizarea focului deschis şi la distanţe care favorizează propagarea focului la construcţii, depozite, păduri, culturi agricole, plantaţii şi alte vecinătăţi””, mai arată autoritățile locale.