.Index Actualitate Administratie

Au lăsat orgoliile Primăriile se vor uni pentru binele Văii Jiului

Oportunităţile din Valea Jiului ar putea fi promovate la nivel mondial. Reprezentanţii celor şase administraţii locale din Valea Jiului s-au întâlnit cu conducerea Consiliului Judeţean Hunedoara pentru a discuta despre oportunitatea înfiinţării unei Asociaţii de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) sau a unei conurbaţii. Valea Jiului trebuie să devină un tot unitar pentru a fi promovate mult mai uşor oportunităţile pe care le oferă zona.

“Am avut o întâlnire de lucru cu reprezentanţii celor 6 UAT-uri din Valea Jiului în care am discutat oportunitatea de a înfiinţa o Agenţie de Dezvoltare Intercomunitară, care să fie o asociere a UAT-urilor din Valea Jiului printr-o posibilă conurbaţie. Această asociere s-ar putea numi conurbaţie, s-ar putea să se definească în alt mod. Cu toţii am ajuns la concluzia că pentru Valea Jiului este oportun să creem o asociere, asftel încât, proiectele pe care le avem, o strategie comună, posibilităţile de accesare a resurselor să fie prioritare pentru noi şi să asigurăm dezvoltarea durabilă. În cadrul Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară vor intra, pe lângă cele şase primării, Consiliul Judeţean şi Universitatea. CJH vine să sprijin această conurbaţie, vine să integreze planul de dezvoltare locală, astfel încât să avem o strategie comună a Văii Jiului. Încercăm să realizăm astfel, într-un timp mai scurt obiectivele pe care ni le propunem. Sunt şi multe proiecte care încep să se contureze, transport în comun în Valea Jiului, una dintre priorităţile pe care le avem şi prin această conurbaţie putem să rezolvăm problemele mult mai uşor şi mai rapid, o strategie în turism ar putea să fie un alt proiect prioritar”,  a declarat Sorin Vasilescu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara.

Din acest ADI ar urma să facă parte toate primăriile din Valea Jiului împreună cu Universitatea Petroşani şi Consiliul Judeţean Hunedoara. Ar trebui urmaţi cinci paşi pentru implementarea acestui proiect. Astfel ar fi nevoie de elaborarea unei strategii integrate de dezvoltare a (conurbaţiei) Văii Jiului pentru orizontul 2020, înfiinţarea unei ADI Conurbaţia Valea Jiului, organizarea de vizite de studiu şi de bune practici la ADI metropolitane din ţară şi străinătatem funcţionalizarea ADI Conurbaţia Valea Jiului şi implementarea măsurilor ce vor fi propuse în strategia integrată.

“Am stabilit şi paşii pe care îi avem de urmat. Trebuie să reuşim într-o perioadă scurtă de timp, o săptămână, două, să facem paşii pentru înfiinţarea acestei agenţii de dezvoltare intercomunitară. Avem în vedere sprijinirea antreprenoriatului local, pentru că spre deosebire de alte conurbaţii, noi nu avem posibilităţile, la terenuri, pe care  ni le solicită marii investitori, nu avem mari suprafeţe de teren concentrate într-un singur loc, de aceea trebuie să ne concentrăm pe resursele locale şi mă refer la antrepreoriatul local care trebuie să fie sprijinit probabil prin nişte scheme de minimis, de asemenea putem discuta de înfiinţarea a parcurilor sau a incubatoarelor de afaceri care trebuie să fie poziţionate în mai multe localităţi din Valea Jiului. Încercăm ca fiecare din cele 6 localităţi să poată să beneficieze de un proiect prin care să poată să creeze locuri de muncă. Această conurbaţie îşi propune să creeze locuri de muncă. După atâta timp cât s-a discutat de o Vale a Jiului unită, astăzi putem discuta de un început în care colegii mei şi-au exprimat hotărârea ca să pornim la drum cu această conurbaţie”,  a mai subliniat sursa citată.

DA, în unanimitate

Toţi reprezentaţii celor şase administraţii locale din Valea Jiului au spus DA acestui proiect care are menirea de a dezvolta integrat zona.

“E un prim pas concret în ceea ce urmează să facem. Noi suntem de acord să intrăm în această asociere cu Consiliul Judeţean şi cu Universitatea, sub forma unei asociaţii de dezvoltare intercomunitară pe probleme mari, de strategie, de dezvoltare a Văii Jiului, dar centrat pe crearea de noi locuri de muncă. Asta este ţinta şi obiectivul principal al acestei asocieri. Termene cât mai scurte, oameni care se pricep la aşa ceva şi aşteptările noastre nu pot fi foarte mari, aşteptările trebuie pliate pe realitatea Văii Jiului şi dacă reuşim în 2-3 ani să concretizăm şi să avem primele rezultate legate de această asociaţie de deyvoltare intercomunitară prin crearea de noi locuri de muncă şi de integrarea acestor domenii, transport, deşeuri, utilităţi, mediu…, în competiţia aceasta naţională şi europeană de atragere a fondurilor pe diferite domenii, fără o astfel de asociere şansele noastre sunt aproape zero”,  a declarat Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petroşani.

“Noi suntem de acord şi am aderat la idea de a crea o conurbaţie la nivelul Văii Jiului, consider că primul pas este înfiinţarea acestei conurbaţii, să vedem care este forma juridică, iar al doilea pas ar trebui să fie o strategie de dezvoltare comună pentru toate localităţile din Valea Jiului şi cred că trebuie făcută o analiză pe fiecare zonă. Nu se poate să facem un parc de afaceri la Petrila, iar Petroşaniul să fie limitrof zonei industriale. Trebuie să avem o viziune urbanistică pentru Valea Jiului. Avem posibilitatea să accesăm mai multe fonduri europene”,  a declarat Vasile Jurca, primarul oraşului Petrila.

IMG_3619“Această asociere între localităţile Văii Jiului reprezintă realizarea tuturor proiectelor de interes general pentru Valea Jiului, în special în atragerea investiţiilor pentru crearea locurilor de muncă, dar trebuie să avem în vedere faptul că aceste proiecte trebuie corelate între localităţile Văii Jiului, astfel încât într-o localitate să fie o zonă rezidenţială, iar în altă localitate să fie o zonă industrială. Trebuie corelate proiectele, astfel încât parcurile industriale să fie amplasate astfel încât să aibă acces facil toţi cetăţenii din Valea Jiului. Vom lucra şi pe alte planuri să atragem investitori, dar prin această asociere avem şanse mult mai mari”,  a declarat Nicolae Dunca, primarul oraşului Aninoasa.

Reprezentanţii localităţilor Vulcan şi Lupeni au fost singurii care au ridicat problema orgoliilor. Realizarea unei conurbaţii la nivelul Văii Jiului a fost luată în discuţie şi acum circa 10 ani, dar din cauza orgoliilor proiectul a fost abandonat.

“Consider că e foarte important acest proiect. Pentru prima dată la nivelul Văii Jiului se vorbeşte de o gândire unitară, cu sprijinul Consiliului Judeţean. Avem speranţe că viitorul Văii Jiului renaşte în aceste zile, ţine de administraţiile locale să renunţe la orgolii, la anumite principii, să ne punem toţi la aceeaşi masă, urgent va trebui să constituim această conurbaţie sau ADI, să trecem la realizarea strategiei de dezvoltare integrată a Văii Jiului”,  a subliniat Cristian Merişanu, viceprimarul municipiului Vulcan.

“Conducerea primăriei municipiului Lupeni este de acord cu asocierea tuturor localităţilor din Valea Jiului. Avem privilegiul că zilele trecute s-a demarat proiectul de ecologizare şi vom avea o platformă industrială care va putea fi pusă în funcţiune, în cel mult doi ani de zile, şi are o suprafaţă de 29 de hectare care este racordată la utilităţi. Se poate înfiinţa parc industrial unde investitorii vor avea facilităţi şi vor fi scutiţi de la unele plăţi privind impozitul pe teren. Acest lucru trebuia făcut de mult, dar din orgolii şi păreri diferite nu s-a realizat. Ne bucurăm că şi CJH este implicat în acest proiect”, a declarat Iacob Meszaroş, viceprimarul municipiului Lupeni.

Autorităţile spun că Valea Jiului are nevoie urgentă de anumite măsuri pentru dezvoltare, astfel că în această ecuaţiile orgoliile nu au loc.

“Realităţile vieţii ne-au obligat să facem lucrul acesta şi ne obligă, în continuare, să ţinem cont de ceea ce trebuie să facem şi mai puţin ceea ce ne dorim fiecare” ,  a declarat Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petroşani.

Idee cu repetiţie

Anul trecut, reprezentanţii celor şase administraţii locale din Valea Jiului au avut în vedere realizarea unui ADI. Şi acesta ar fi trebuit să promoveze oportunităţile Văii Jiului.

„A fost o idee, tocmai pe dezvoltarea Văii Jiului. În acea asociere nu era în discuţie nici Consiliul Judeţean, nici Universitatea. Atunci am vrut să facem o asociaţie de dezvoltare intercomunitară cu scopul principal de a promova avantajele competitive ale fiecărei localităţi vizavi de ce însemna oferta pentru investitori. Nu s-a mai concretizat pentru că, probabil nici nu a fost perioada cea mai bună, dar cred că avem avem toate premisele ca lucrurile să se concretizeze. S-a  discutat de o promovare a Văii Jiului, la nivel global cu toate oportunităţile”,a  mai subliniat sursa citată.

Pentru realizarea unei conurbaţii ar trebui organizat un referendum la nivelul celor şase localităţi penru a fi consultaţi şi cetăţenii cu privire la acest aspect.

“Astăzi am hotărât ca împreună, opt entităţi, să formăm o agenţie de dezvoltare intercomunitară. După ce s-a înfiinţat această agenţie de dezvoltare intercomunitară avem în proiect să înfiinţăm o conurbaţie. Nu putem discuta de altceva, o conurbaţie se face printr-un referendum. Cele 6 UAT-uri trebuie să facă referendum pentru a creea conurbaţia. ADI putem să o creem pe baza hotărârilor de Consiliu Local, nu ne hazardăm să vorbim de altceva”,  a mai subliniat Sorin Vasilescu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara.

Fără investitori reali, Valea Jiului este condamnată la sărăcie. Mineritul este o activitate care se restructurează an de an şi unde subvenţiile guvernamentale merg către închiderea capacităţilor de producţie şi nicidecum spre menţinerea lor. În ceasul al treisprezecelea, edilii au realizat că, dacă nu se ajută singuri, nu îi ajută nimeni şi s-au pus pe conceput planuri de atragere a fondurilor europene sau a oamenilor potenţi financiar, pentru care se pregătesc terenuri numai bune pentru dezvoltarea unor afaceri.

Monika BACIU

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.