Data de încetare a exploatării zăcământului de la mina Lupeni a creat controverse. Conform deciziei Comisiei Europene, exploatarea de huilă trebuia să înceteze la această unitate minieră în data de 30 septembrie, anul curent. Cum s-a ajuns la această dată? S-au făcut calcule economice și nu tehnice, pentru o mină care se întinde pe o suprafață de 30 de kilometri.
CEH și SNIM își împart banii de închidere
Banii neutilizați de Societatea Națională de Închidere a Minelor Valea Jiului pentru închiderea unităților miniere Petrila, Uricani și Paroșeni au fost redirecționați pentru minele de la CEH, respectiv Lupeni și Lonea. Costurile prea mari de la mina Lupeni au stabilit ca termen de închidere data de 30 septembrie 2017.
“30 septembrie a fost o dată care a revenit în urma calculelor economice. Erau banii care nu s-au consumat pe Societatea Națională de Închideri Mine. Costurile cele mai mari erau pe mina Lupeni și atunci s-au lăsat cu posturile cele mai mici la momentul respectiv. Mina Lonea până în 31 decembrie 2018 termul limită, iar restul banilor s-au alocat la mina Lupeni. au ajuns conform calculelor economice până în 30 septembrie 2017. Așa a fost stabilit proiectul, nu tehnic, a fost stabilit economic”, a spus în urmă cu o săptămână, Viorel Stancu, directorul general al CEH.
Săptămâna trecută, Guvernul a aprobat memorandumul cu tema “Încadrarea ajutorului individual pentru facilitarea închiderii minelor necompetitive Petrila, Paroșeni și Uricani din cadrul Societății Naționale de Închideri Mine Valea Jiului (SNIMVJ) și pentru minele Lonea și Lupeni din cadrul Complexului Energetic Hunedoara (CEH) în politicile economico-bugetare și financiare ale statului român pentru perioada 2017-2024”.
“A fost calculat la nivelul lui 15 octombrie 2016, cu 31 decembrie 2018 Lonea și 30 septembrie 2017 Lupeni, la nivelul de producție prognozat. Nivelul de producție a fost mai mic la ambele sucursale miniere, dar faptul că s-a acordat subvenția numai de anul acesta, din aprilie, această subvenție ne duce cu termenul de închidere până în 31 decembrie 2018. E aceeași sumă de bani. România a avut suma de bani alocată la nivelul subvenției din 2010. ce nu s-a consumat la SNIM a rămas o sumă de bani. Acești bani ajung pentru cele două sucursale”, a mai explicat directorul general al CEH.
Data de închidere a minei Lupeni a fost devansată până la finalul anului viitor.
“2024 este finalizare ecologizare suprafață și 31 decembrie 2020 este închidere subterană la Mina Lonea. Adică se vor închide digurile care au legătură cu suprafața, dar nu vor intra oamenii în subteran din 31 decembrie 2020 la mina Lonea, iar același lucru se va întâmpla începând cu data de 30 iunie 2020 la mina Lupeni, dacă se vor respecta cu strictețe graficele de închidere subterană”, a mai spus sursa citată.
La nivelul Ministerul Energiei a existat un comitet de lucru pe huilă. În cadrul acestuia s-a stabilit faptul că cele două unități miniere trebuie să își înceteze activitatea din cauza ineficienței. În perioada 2013 – 2015 activitatea minieră s-a caracterizat printr-un regres al producţiei şi o fluctuaţie a cheltuielilor de exploatare în sensul că, dacă în anul 2014 acestea au crescut faţă de anul anterior, în anul 2015 au scăzut datorită implementării unor măsuri de reducere a acestora, dar şi din cauza restrângerii achiziţiilor de bunuri şi servicii necesare până la limita asigurării desfăşurării activităţii în condiţii de siguranţă a locurilor de muncă şi a personalului din subteran.
Monika BACIU