Cărbunele va rămâne, încă, important pentru Sistemul Energetic Național. Energia produsă pe bază de cărbune încă va mai fi importantă pentru Sistemul Energetic Național. Darius Cîmpean, președintele SIndicatului Muntele susține că minele de cărbune nu se vor închide prea devreme. Declarația președintelui de la Sindicatul Muntele vine în contextul în care premierul Ludovic Orban a spus la DIGI24 că România va trebui să renunțe la energia electrică produsă pe bază de cărbune.
”Energia pe cărbune, în momentul de față și în următorii 15 ani, va avea un loc bine stabilit în Sistemul Energetic Național. Așa cum am afirmat și la Bruxelles la Comitetul Economic și Social European și așa cum a spus și ministrul energiei, nu cred că până în anul 2035 România are capacitatea de a înlocui producția de energie pe bază de cărbune. Cred că este o tendință în general a Uniunii Europene și nu în totalitate pentru că sunt țări cum este Polonia care nu cred că va putea să renunțe vreodată la energia pe cărbune având în vedere că 80% din energia produsă de polonezi este pe bază de cărbune și lignit”, a declarat Darius Cîmpean, președintele Sindicatului Muntele.
Este cunoscut faptul că rezervele de huilă din Valea Jiului ajung pentru următorul secol. Numai că din cauza lipsei investițiilor, huila nu poate fi extrasă. Chiar în present, cantitatea de cărbune extrasă de la cele patru unități miniere din cadrul Complexului Energetic HUnedoara este la un minim istoric.
”Rezervele cantonate în Valea Jiului sunt pentru aproximativ 120 de ani. La nivelul actual de exploatare rezerve care sunt cantonate atât în câmpuri deschise cât și în câmpuri nedeschise sunt suficiente și nu sunt problem la acest capitol. Premierul României trebuie să știe că renunțarea la energia pe cărbune nu se face de pe o zi pe alta. Problema este ce vor face oamenii și ce se va pune în loc și ce măsuri de protecție social se vor lua pentru acest sector. Pentru noi care am rămas relativ puțini, este așa o mare problemă, dar cei din Gorj care sunt foarte mulți, impactul va fi unul foarte mare”, a mai spus sursa citată.
Premierul României, Ludovic Orban a spus că ”principala noastră direcție de utilizare a banilor va fi în investiții publice, o spun de acum, investiții în infrastructura de transport, investiții în infrastructura energetică. Gândiți-vă că vine Green Deal-ul peste noi, noi va trebui, clar, să renunțăm la producția energiei electrice pe cărbune, va trebui să creștem eficiența energetică, randamentele și pe capacitățile actuale care lucrează pe gaz. E nevoie de proiecte ample de investiții în domeniul energiei, pentru că riscăm să alunecăm dintr-o țară net exportatoare de energie electrică, să ajungem să depindem de importuri în materie de energie electrică”.