CEH ar putea beneficia de sute de milioane de euro. Complexul Energetic Hunedoara ar putea beneficia de sute de milioane de euro. Totul în baza unui mecanism european. Au fost identificate și proiectele, există și sursa de finanțare. Ministerul Economiei vorbește de accesarea de fonduri europene de către Complexul Energetic Hunedoara. Totodată trebuie întocmit și un plan de reorganizare, dat fiind faptul că CEH este în insolvență.
“Prin memorandumul cu tema “Prezentarea opțiunilor pentru utilizarea instrumentelor de finanțare specificate de Directiva (UE) 2018/410 și decizia României privind implementarea acestora”, aprobat în ședința Guvernului României din data de 25 iunie 2019, România a decis utilizarea Mecanismului definit de art. 10c – Alocarea tranzitorie cu titlu gratuit pentru modernizarea sectorului energetic, pentru finanțarea proiectelor cu valoare mai mică de 12,5 mil. Euro. Proiectele cu o valoare mai mare de 12,5 mil. Euro vor fi finanțate prin mecanismul definit de articolul 10d- Fondul pentru Modernizare împreună cu alte investiții eligibile, conform prevederilor Directivei UE 410/2018”, arară Ministerul Economiei.
La data de 30 iunie 2019, România a transmis către Comisia Europeană lista proiectelor.
“Pe lista 2 se află și proiectele propuse de Complexul Energetic Hunedoara, respectiv reabilitarea grupului energetic nr. 4 –termocentrala Mintia – 75 mil. Euro, construcția unui grup nou în cogenerare pe gaz de 400-500 MW -530 mil. Euro, modernizarea conductelor de termoficare de la termocentrala Mintia până la Deva, construcția unui parc fotovoltaic de 400 MW CET Deva -54 mil. euro”, arată documentul.
În ceea ce privește Fondul de Modernizare trebuie menționat că Banca Europeană pentru Investiții va avea un rol esențial pentru evaluarea proiectelor depuse de către statele membre, prin intermediul Comitetului pentru investiții pentru fondul de modernizare, compus din câte un reprezentant al fiecărui stat membru beneficiar, al Comisiei și al BEI și din trei reprezentanți aleși de către celelalte state member pentru o perioadă de 5 ani.
“În cazul în care BEI confirmă că o investiție se încadrează în domeniile prioritare, statul membru poate realiza finanțarea proiectului de investiții din procentajul care îi revine, cu până la 100% din suma proiectului. În cazul în care investiția nu se încadrează în domeniile prioritare, comitetul pentru investiții evaluează viabilitatea tehnică și financiară a investiției respective, inclusiv reducerile de emisii pe care le realizează și emite o recomandare privind finanțarea investiției din Fondul pentru Modernizare”, mai arată același document.
Din anul 2021 se preconizează a se începe operațiunile pentru fondul de modernizare.