CEH ar putea fi salvat după modelul Oltchim. Complexul Energetic Hunedoara ar putea fi salvat dupoă modelul Oltchim. Aceasta este părerea președintelui Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, care a declarat că prin metoda intrării în insolvență și a privatizării pe bucăți ar putea fi salvate mai multe companii, inclusiv, Complexul Energetic Hunedoara.
„Din discuţiile noastre cu cei de la Comisia Europeană, erau şanse foarte mari ca datoriile necolectate de-a lungul timpului să fie considerate ajutoare de stat necompatibile cu legislaţia, astfel că ne aşteptam la o decizie de acest gen. Am convenit cu Comisia Europeană ca decizia să vină după ce este finalizată preluarea de active de către noii proprietari. A fost un mecanism care a mers aşa cum l-am planificat şi aşa am reuşit să salvăm o companie care era pe moarte şi care acum se poate redresa şi poate creşte. Acesta este posibil să devină un precedent şi pentru salvarea altor companii care sunt în aceeaşi situaţie, precum CFR Marfă şi CE Hunedoara, unde să aplicăm aceeaşi metodă”, a spus Bogdan Chiriţoiu, președintele Consiliului Concurenței.
Complexul Energetic Hunedoara tocmai a ratat intrarea în insolvență. Curtea de Apel Alba Iulia a respins apelul declarat de Societatea Complexul Energetic Hunedoara SA împotriva sentinţei civile nr.8/F/CC din 07 februarie 2017 pronunţată în dosarul nr. 5277/97/2016 al Tribunalului Hunedoara pe care o menţine în totalitate. Prin sentinţa atacată Tribunalul Hunedoara respinsese în 07.02.2017 cererea de deschidere a procedurii generale a insolvenţei formulată de către debitoarea Societatea Complexul Energetic Hunedoara SA şi a disjuns cererile creditorilor privind deschiderea insolvenţei C.E.H. în dosarul nr. 5075/97/2016 aflat pe rolul Tribunalului Hunedoara.
De asemenea, Curtea de Apel Alba Iulia a respins ca inadmisibile cererile de intervenţie în interes propriu formulate de către Sindicatul Muntele, Sindicatul Solidaritatea Hunedoara şi Sindicatul S.E. Paroşeni.
“Hotărârea Curţii de Apel Alba Iulia este definitivă în ceea ce priveşte respingerea cererii de deschidere a procedurii generale a insolvenţei formulată de către debitoare dar cu recurs în termen de 5 zile de la comunicare pentru cererile de intervenţie formulate de sindicate”, arată Curtea de Apel Alba Iulia.
De altfel, Comisia Europeană a decis că statul român trebuie să recupereze de la CEH ajutoarele de stat acordate, acestea fiind considerate ilegale.
Monika BACIU