CEH între insolvență și oprirea activității. Complexul Energetic Hunedoara se află între insolvență și oprirea activității. Au fost cele două opțiuni ale Consiliului de Administrație și conducerea executivă a CEH, după decizia Curții de Apel Alba Iulia care a dat undă verde executării conturilor societății. Astfel, consiliul de administrație s-a întrunit de urgență și a ales varianta insolvenței.
Salariile sub semnul întrebării
Salariile angajaților societății energetice sunt puse sub semnul întrebării. Societatea nu dispune de resursele financiare pentru a face plățile. Astfel, conducerea administrativă și executivă speră că instanța va declara insolvența CEH.
“S-a luat decizia de a depune cerere de deschidere a procedurii insolvenței ca urmare a deciziei Curții de Apel Alba Iulia care a dus la ridicarea suspendării executărilor silite. Această decizie duce la imposibilitatea funcționării societății”, a declarat Stamin Purcaru, președintele Consiliului de Administrație al Complexului Energetic Hunedoara.
Acesta este de părere că reorganizarea societății va fi mult mai facilă odată declarată insolvența.
“Reorganizarea Complexului Energetic Hunedoara va fi mai ușoară în insolvență. Practic, noi asta cerem: reorganizarea. Reorganizarea e mai ușoară în insolvență decât cu întreruperea activității”, a mai subliniat sursa citată.
Directorul general al Complexului Energetic Hunedoara, Samuel Dioane susține că varianta declanșării procedurii insolvenței este singura variantă în momentul de față.
“Am expus în Consiliul de Administrație faptul că suntem în incapacitatea de a plăti ceva. Sunt mulți creditori care cer executarea silită a conturilor. Sunt sume uriașe de bani. Cele mai mari datorii le avem la ANAF pentru ajutorul de stat care a fost declarat incompatibil”, a declarat Samuel Dioane, directorul general al CEH, care speră să aibă odată declarată insolvența “răgazul de a plăti salariile”, susținând totodată că în momentul de față nu există bani pentru plata drepturilor salariale ale angajaților Complexului Energetic Hunedoara.
Președintele Sindicatului Muntele, Darius Cîmpean, susține că decizia Curții de Apel Alba Iulia prin care s-a ridicat suspendarea executărilor silite a pus o presiune asupra companiei energetice.
“Ne aflăm în situația în care există riscul de a fi blocată activitatea. OUG 60, aceea care prevede ștergerea datorilor, are prevăzut și faptul că separea activității se va putea aplica și dacă suntem în insolvență. Nu avem altă soluție decât insolvența, pentru a nu bloca activitatea”, a declarat Darius Cîmpean, președintele Sindicatului Muntele.
Complexul Energetic Hunedoara are o pierdere curentă de circa 1 miliard de lei și una reportată de 3,6 miliarde lei, capitaluri negative de circa 3 miliarde lei, datorii la bugetul consolidat al statului de peste 1,8 miliarde lei și amenzi de plătit pentru obligații de achiziție de certificate CO2 neîndeplinite de peste 2,3 miliarde lei. Compania are un preț mediu de producție a electricității de 350 – 370 de lei/MW.