Complexul Energetic Hunedoara nu are nici stocul necesar de cărbune pentru a trece peste perioada de iarnă și nu are nici banii necesari pentru a cumpăra huila din import. La început de iarnă, societatea energetică hunedoreană stă, din nou, cu stocurile la jumătate, asta în condițiile în care nici nu a început furnizarea agentului termic. Cantitatea de huilă necesară pentru perioada de iarnă este de peste 170.000 de tone. Până acum s-a achiziționat o cantitate de 60.000 de tone de huilă din import. Pentru restul cantității nu sunt bani.
“Am cumpărat din import 60.000 tone de cărbune, avem o nouă procedură de cumpărare cărbune la începutul lunii noiembrie, în data de 2 noiembrie, dar neavând sursele financiare să garantăm acest contract încercăm să facem un contract flexibil, astfel încât acest contract să se desfășoare pe bază de comenzi, în funcție de posibilitățile financiare să nu antamăm niște costuri cu garanții mari, să plătim stocări de importuri dacă nu reușim să cumpărăm cărbune. Vom depinde foarte mult de piața de energie, dacă prețurile vor fi bune, vom cumpăra mai mult cărbune și vom ieși pe piață cu mai multă energie”, a spus Viorel Stancu, în cadrul audierilor comisiei de anchetă a ANRE.
CEH primește mai puțin cărbune și de la Societatea NAțională de Închideri Mine Valea Jiului, iar accidentul de muncă de la mina Lupeni a redus producția de la CEH.
“Pentru anul acesta avem, din nou, prin Hotărâre de Guvern un stoc de asigurat de 172.000 de tone, suntem la mai mult de jumătate din acest stoc. Funcționăm la minimul tehnic necesar, respectiv numai cu o jumătate de grup la termocentrala Mintia pentru a asigura căldura și apa caldă în municipiul Deva. O să pornim CAF-ul de la Paroșeni, începând cu 1 noiembrie, pentru asigurarea energiei termice în Valea Jiului și din păcate producția este în continuu regres atât la CEH cât și la SNIMVJ, care la 31 decembrie 2017 își încetează total activitatea de producție. În luna ianuarie au reușit să ne dea o medie zilnică de peste 1000 de tone, iar de la jumătatea anului încoace producția dumnealor a scăzut la sub 500 tone/zi. Am întâmpinat și noi dificultăți și o capacitate de producție pe care o punem în funcțiune la mina Lupeni ne-a afectat și nouă producția cu 15%. O vom repune în funcție până în luna decembrie”, a mai spus sursa citată.
În ultimii doi ani, Complexul Energetic Hunedoara a funcționat, exclusiv, cu cărbune autohton. Pentru anul acesta, conducerea CEH speră să aibă stocul de cărbune asigurat în proporție de 80%.
“Anul trecut nu am avut stocul asigurat, iar anul acesta o să îl avem în proporție de 75-80% sigur în depozite, iar restul cantității sperăm să o avem contractată pentru că nu avem sursele financiare și se desfășoară pe bază de comenzi aprovionarea în funcție de cererea de energie de pe piață și de modul nostru de funcționare”, a mai spus Viorel Stancu.
În anii trecuți, Complexul Energetic Hunedoara a mai importat cărbune. Au existat suspiciuni de comiterea unor infracțiuni de natură penală legat de aceste contracte de import.
Monika BACIU