CEH, management defectuos şi prăduit. Concluzia ministrului Energiei în ceea ce priveşte Complexul Energetic Hunedoara este simplă şi clară. Societatea a avut un management defectuos, însă şi prădătorii care au dat târcoale entităţii au adus-o în această situaţie catastrofală.
„Complexul Energetic Hunedoara, la fel ca și cel din Oltenia, are o singură șansă: aceea de a deveni eficient. Am susținut importanța funcționării în continuare a celor două entități, pentru a asigura mixul energetic necesar pentru garantarea unei securități energetice pentru România. În același timp, de-a lungul timpului, cele două complexe au suferit nu doar un management defectuos, dar sunt indicii că au fost prăduite pur și simplu. La CE Hunedoara, Corpul nostru de Control a întocmit rapoartele de control şi pe trei spețe au plecat către DNA. Justiția va face lumină în privința modului în care s-a ajuns în această situație, dar noi trebuie să găsim soluții pentru a rentabiliza activitatea. Programul de rentabilizare va conține, probabil, și o reorganizare care va însemna concedieri colective. În cazul în care se vor face restructurări, vor exista plăţi compensatorii”, a declarat ministrul Andrei Gerea.
Ministrul Energiei, Andrei Gerea, s-a aflat la sfârşitul săptămânii trecute la Petroşani pentru a dezamosa conflictul de muncă. Complexul Energetic Hunedoara are datorii de peste 890 milioane lei, iar din acestea, 364 de milioane de lei sunt restanţe la plată care au depăşit scadenţele. La sfârşitul anului 2014, CEH înregistra pierderi de 356 milioane lei şi mai mulţi furnizori i-au cerut insolvenţa. CEH este format din termocentralele Mintia şi Paroşeni şi din minele de cărbune Lupeni, Livezeni, Lonea şi Vulcan din Valea Jiului. În anul 1990, în Valea Jiului erau 55.000 de mineri, iar acum mai sunt 6.000.
Monika BACIU