Cerșetori “relocați” la Petroșani. Mai mulți cerșetori au „domiciliul” la Petroșani. Sunt familii care iau aceste persoane în casă și le întocmesc actele pentru o perioadă de 10 ani. Cazurile au ridicat suspiciuni în rândul autorităților locale de la Petroșani.
Poliția Locală poate sancționa mai ușor cerșetoria, după ce Consiliul Local al municipiului Petroșani a adoptat un proiect de hotărâre inițiat de consilierul local Vlad Lăutaru. Au existat discuții pe marginea acestui proiect, care a fost îmbunătățit. De altfel, cu modificările aduse Poliția Locală îi poate sancționa mult mai ușor pe cerșetori.
„Eu am discutat cu dl. Lăutaru și am văzut o neconcordanță aici. La art. 1 ,,fapta se săvârșește în următoarele condiții: prin ocupare de locuri publice, deterioararea condițiilor de mediu, estetice sau civice pe raza administrativ teritorială a municipiului Petroșani”. Asta înseamnă că de exemplu vine cineva și cerșește printre mesele de pe zona pietonală, noi nu o sancționăm pentru că nu ne deranjează nici vizual, nici nu ocupă domeniul public. Eu cred că trebuie să sancționăm cerșetoria pentru că este antecamera infracționalității. Dacă nu sancționăm faptele de cerșetorie indiferent de condițiile în care ele s-au produs putem da impresia că nu ne interesează și nu vom sancționa nici alte fapte mult mai grave. În mare majoritate cei care cerșesc sunt niște victime a celor de tracfic de persoane. Eu propun să scoatem aceste condiții cu riscul de a nu trece de prefectură. Știți că în Legea 61 există o contravenție similară dar se sancționează în condițiile în care fapta se săvârșește în mod repetat. Până la urmă cum dovedești că acea persoană a săvârșit contravenția în mod repetat. Din punctul meu de vedere aceea sancțiune se poate aplica foarte greu din Legea 61 și în condițiile acestea eu propun ca art. 1 să sune așa ,,fapta persoanei de a apela la mila publicului pentru obținerea uneor sume de bani pe raza administrativ teritorială a municipiului Petroșani constituie contravenție”. Nu mi se pare normal ca noi să sanționăm o persoană care nu miroase frumos, stă pe jos sau merge printre mese (…)În condițiile acestei hotărâri de consiliu, dacă noi o modificăm așa cum v-am propus eu, poliția locală va putea mult mai ușor să sancționeze. Nu va mai fi constrănsă de acea sintagmă ,,în mod repetat”, dacă ei pot sau nu să muncească. Aceasta este diferența dintre acest proiect de hotărâre și Legea 61. Eu spe ca cei de la prefectură să înțeleagă că nu este același lucru”, a spus consilierul local Claudiu Cornea.
Există o lege care permite sancționarea cerșetoriei. Este vorba de legea 61, însă o hotărâre de consiliu poate veni să sporească atribuțiile polițiștilor locali.
“M-aș mira să treacă de prefectură pentru că mă găndesc la cerșetori din Paris, Roma, marile metropole. Dacă nici comuniști care au găsit metode mult mai autoritare decât noi nu au eliminat cerșetoria nu cred că noi vom reuși noi”, a spus Valeriu Butulescu, consilieri local.
Potrivit reprezentanților administrației locale, la Petroșani sunt persoane care cerșesc însă își au domiciliul în alte localități ale Văii Jiului sau ale țării.
“Până acum poliția locală a dat amenzi dar nu le plătesc că nu au de unde. La ora actuală este alta, din cazurile cu care ne confruntăm noi, au venit foarte mulți cerșetori din alte localități. Sunt foarte mulți oameni care vin și își stabilesc domiciliul la alte persoane care îi primesc. Noi credem că aceștia au beneficii de pe urma aceasta. Sunt cazuri în care o persoană are reședință de domiciliu pe 10 ani. Nu știu dacă ați văzut în piață este o fată minionă cu mâna sucită. Ei bine ea nu are mâna sucită ea singură și-o sucește. Chiar i-am cerut acest lucru, să îmi arate cum și-o sucește. Aceasta dorește să își aducă copilul aici care este cu măsură de protecție la Cluj. Clujul ne-a solicitat punctul de vedere și nu am fost de acord cu redarea în familie. Ei bine această persoană are viză de reședință pe 10 ani făcută de o altă familie din Petroșani. Eu am mai discutat cu dl. primar despre aceste aspecte. Nu avem cum să limităm vizele de reședință dar vreau să vă spun că au venit foarte mulți din Mureș, Harghita și se pare că vin aici și cerșesc. Vis a vis de copii am încercat să luăm măsuri de protecție. Dacă vă amintiți tot așa era o cerșetoare, avea un copil mic în brațe, ei bine s-a luat măsură de protecție în acest caz. Copilul este în măsură de plasament. Noi la nivelul nostru de Asistență socială vrem să luăm măsuri pentru copii, împreună cu DGASPC-ul iar cu persoanele majore sincer eu îi întreb, ,,tu de unde ai venit?”. Îmi spun de unde vin dar mai mult de atâta nu avem ce să le facem”, a spus Cristina Mraz, director executiv DLAS Petroșani.