Comisia Europeană nu contestă raportul polonezilor. Comisia Europeană dă undă verde continuării activității de la minele Lupeni și Lonea, din cadrul Complexului Energetic Hunedoara. Instituția europeană a admis concluziile studiului realizat de polonezii de la GIG prin care se preciza că este nevoie ca activitatea de extracție să continue până la epuizarea rezervelor deschise.
”În adresa de la Bruxelles se spune că, cu privire la studiul GIG, DG Competition nu contestă concluziile raportului. De asemenea, nu contestă posibilitatea de a prelungi din punct de vedere juridic acoperirea sumelor viitoare, în temeiul costurilor excepționale”,a declarat Darius Cîmpean, președintele Sindicatului ”Muntele”.
Studiul a fost realizat de experţii institutului polonez Glowny Instytut Gornictwa (GIG) şi a fost dat publicităţii în februarie 2019, concluziile acestuia arătând că închiderea imediată a minelor Lonea şi Lupeni este nesigură.
“Din sinteza concluziilor prezentate de experţii polonezi în cadrul şedinţei Consiliului Tehnico – Economic, s-a desprins necesitatea imperativă a extragerii rezervelor de cărbune deschise precum şi a celor pregătite, aflate în zona de influenţă a riscurilor, de la cele două exploatări miniere aflate în program de închidere, atrăgându-se în mod specific atenţia că fenomenele de acumulare a gazului cu consecinţa autoaprinderii şi a exploziilor se manifestă într-un ritm alert, datorită naturii zăcământului carbonifer specific bazinului carbonifer din Valea Jiului”, arăta comunicatul CEH.
Minele Lonea şi Lupeni ar fi trebuit să intre, de la 1 ianuarie 2019, în procedură de închidere, cu oprirea activităţii de extracţie a cărbunelui. Activitatea de exploatare a huilei la minele Lonea şi Lupeni a continuat, însă, şi în acest an, dar fără acordarea ajutorului de închidere pentru cantitatea de cărbune extrasă, situaţie în care se respectă prevederile din Decizia 2010/787/UE a Comisiei Europene, a anunţat, la începutul lunii ianuarie, conducerea CEH.