.Index Actualitate

Complexul Energetic Hunedoara: pierderi de 2.071.327.883 lei

Complexul Energetic Hunedoara: pierderi de 2.071.327.883 lei. Două miliarde pierderi. Așa se prezintă situația Complexului Energetic Hunedoara. Societatea este o gaură neagră pentru economie. Ministerul Energiei arată că activul net contabil este de minus 2.071.327.883 lei.

“Societatea Complexul Energetic Hunedoara – S.A. are o situație economică dificilă. Activul net contabil este negativ (- 2.071.327.883 lei), opinia auditorului financiar extern fiind aceea că “există o incertitudine care ar putea să pună în mod semnificativ la îndoială capacitatea Societății de a-si continua activitatea””, arată Ministerul Energiei.

Societatea se confruntă și cu alte riscuri. Inexistența lichidităților financiare se resimte în activitatea de producție. În subteran, minerii nu au cu ce lucra.

“Datorită lipsei lichidităților financiare cu implicații majore în special asupra activității în zona minieră; risc crescut de incidente în subteran, de avarii la grupurile energetice. Singurele venituri certe au provenit de la operatorul de transport pentru serviciile tehnologice de sistem (banda de reglaj secundar, rezervă terţiară rapidă şi rezervă terţiară lentă).  În lipsa fondurilor necesare pentru reparații, reabilitări și modernizări  în  activitatea minieră,  în condițiile în care s-a redus numărul de personal,  a dus ca prețul huilei livrat celor două sucursale energetice din producția internă a minelor din Valea Jiului aparținand CEH să crescă în 2017, ajungând la cca. 130 lei/Gcal. Totodată producția de huilă a minelor aparținând Societății Naționale de Închideri de Mine Valea Jiului S.A. (“SNIM”), Uricani, Petrila și Paroșeni, a încetat la data de 01.12.2017, conform programului de închidere mine de cărbune necompetitive aprobat de Comisia Europeana în data de 22.02.2012”, mai arată același minister.

Complexul Energetic Hunedoara este aprovizionat, cu mare dificultate, de furnizori.

“Furnizorii tradiționali de materiale de strictă necesitate solicită plata în avans; impactul este semnificativ, în special asupra securității activității miniere; există o serie de incertitudini legate de lipsa fondurilor pentru derularea unor programe de investiții obligatorii; societatea nu are un rating financiar, nu mai poate atrage finanțări și datorită faptului că nu mai are bunuri libere de sarcini pe care să le poată constitui drept garanții. Întreg patrimoniul societății se află sub sechestrul ANAF sau gajat în favoarea MFP”, mai arată ministerul.

Oficialii Ministerului Energiei subliniază că riscul ca CEH să intre în faliment este unul major, având în vedere problemele financiare.

“Riscul de insolvență/faliment – este cel mai mare risc cu care se confruntă societatea. Orice măsuri de restructurare/ reorganizare s-ar implementa la nivelul societății, odată cu o eventuala intrare în insolvență,  să fie stopate”, mai arată ministerul.

Complexul Energetic Hunedoara a jonglat cu insolvența. De două ori a intrat și ieșit din insolvență.

Monika BACIU

Pe aceeași temă:

CEH – datorii de 431.329.663 lei la CAS și CASS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.